понеделник, 18 юли 2011 г.

С едни гърди напред

Posted on 16:16 by Емилиян Чернев

В късната неделна вечер се прибрах и включих телевизора, а там тъкмо започваше финала на световното по футбол за жени.Бях крайно разочарован от пустият Шумен, празните кафета и разразилата се вятърна буря в късния следобяд. Тя дойде, за да предскаже какъв бурен финал ни очаква на това първенство. И въпреки че никога не съм харесвал женски футбол, може би защото в представите ми жените футболистки са високи по два метра и тежат 80 килограма, останах приятно изненадан от качеството на двубоя.

И ако не бяха красивите лица и дългите коси на повечето състезателки човек би могъл да се заблуди, че това е средностатистически мъжки двубой. Имаше далечни удари, технични отигравания, пасове в коридор, съдийски грешки и т.н. , с други думи - всичко друго присъстващо като аспект от играта в съвременния футбол. На моменти все пак се проявяваше типичната женска разсеяност и си личеше липсата на поглед върху играта на част от състезателките, но последният женски мач, който гледах преди близо година беше в пъти по-слаб от това, което представиха Япония и САЩ.

Драма в мача не липсваше и в 120-тата минута американките получиха шанс да изпълнят пряк свободен удар от границата на наказателното поле, не съумяха да отбележат и това в последствие им изигра лоша шега. Стигна се до дузпи и футболистките отвъд океана получиха правото да изпълнят първият наказателен удар. Toй беше пропуснат, както и следващите два за американките. Японките съумяха да отбележат две от своите и след третите дузпи резултата беше 0:2. Американките вкараха от четвъртия опит, но японските състезателки също отбелязаха и по този начин триумфираха.

И в този мач се видя, че тактическата дисциплина и отборният дух могат да наклонят везните в полза на иначе по-слабия отбор на терена. Така както Милен Радуканов постигна символична емпатия между футболистите в ЦСКА, така и японките чрез своето себераздаване показаха, че футбола не е само талант. Бразилия макар и силна като отделни състезателки не успя да постигне нищо и отпадна от САЩ рано в надпреварата. В заключение се надявам всички финалистки да са успели да се приберат навреме за да направят салатата, да изперат дрехите, да приспят децата и да сипят питието на своите половинки.

No Response to "С едни гърди напред"

Leave A Reply