петък, 8 октомври 2010 г.

Минимална победа за България в Уелс


България победи с 1:0 отборът на Уелс. Мачът започна с очакван домакински натиск на островитяните, но българската защита се справи с всички по-опасни положения. На атаките на Уелс нашите момчета отвърнаха с опасен удар на Мартин Петров, който бе спасен от вратаря на драконите. В 37-та минута при една на глед обичайна игра за висока топка Валентин Илиев се контузи и се наложи да бъде заменен от Павел Виданов. Първото полувреме завърши при 0:0 като това бе най-логичният резултат.
Второто полувреме започна изключително добре за нас и в 48-та минута Ивелин Попов отбеляза след пас на Благой Георгиев. След попадението играчите на Лотар Матеус не се изтеглиха в глуха защита, а съвсем правилно държаха противника далеч от наказателното поле. Така мачът влезе в коловоз като играчите на Уелс опитваха да атакуват основно чрез Гарет Бейл и Морисън, а нашите контраатакуваха като основно се използваше бързината на Мартин Петров. В самия край на мача Димитър Рангелов, който влезе като резерева се откъсна и проби през центъра, Гънтър го фаулира за което получи червен картон.
Така след тази трудна победа отборът ни записа първи три точки и първи гол в квалификациите за Евро 2012. Под ръководството на новия селекционер Лотар Матеус играчите ни не показаха атрактивен или атакуващ футбол, но взеха това за което бяха отишли на острова - победа която ще внесе спокойствие и самочувствие, което е така нужно на националите ни в тежката ситуация в която бяха попаднали. Най-добре за България се представиха Ивелин Попов и Мартин Петров. За Уелс можем да отличим единствено Гаред Бейл, който създаваше трудности за защитата по лявото крило.

вторник, 5 октомври 2010 г.

Да минеш през ада или как Пранди се оказа месия за националите.

Късно снощи националите ни по волейбол взеха скалпа на още един Европейски шампион. След отбора на Полша този на Испания също мина под ножа на Казийски и компания и така те са на карачка от полуфиналите.

По всичко изглежда, че националите ни отново додоха на себе си и започнаха да вземат победа след победа. Не така обаче изглеждаха нещата едва преди седмица, когато загубихме от Чехия и само безумната квалификационна схема ни спаси от позорно отпадане. Натресхме се във възможно най-тежката група с поляците, които редовно ни бият на финали, и бразилците, които просто редовно ни бият и нокой не вярваше, че ще успеем да продължим по пътя към финала. След големите надежди преди турнира медиите едва ли не изкараха, че националите ни са обречени и по-добре да си купуват билетите за връщане.
Един човек обаче успя да вдигне момчетата на крака, да им каже, че могат и те наистина можаха. Роденият през 1947 учител по физическо с гръмкия прякор „Професора” - Силвано Пранди. Той знаеше, че каквото и да се говори проблемът не е в залата, умората, посрещането или в началния удър, а всичко е в главите на момчетата. Не напразно италианеца сподели, че причината за първите две загуби от Франция и Чехия в Торино се крие най-вече в психическото натоварване. Според Професора играчите са имали огромно желание да се докажат. Пранди уточни, че е използвал дните преди мача с Полша за работа в психологически план. Италианецът се опитал да убеди състезателите си, че отборът играе добре независимо от загубите и най-важното е да вярва в собствените възможности. Пранди е убеден, че българският отбор е силен, с много качества и постоянство, с което може да играе добре срещу всеки, който се изпречи на пътя му.
Голяма работа, че сме загубили един два мача! Свикнахме между "осанна" и "разпни го" да има една или две грешни стъпки. България продължава напред на Световното първенство по волейбол в Италия. Нашите са трън в очите на доста противници, затова ни отредиха да минем по трудния път, да срещнем най-трудните противници, явно е било писано да минем през ада, но така е по-сладко и по-стойностно, и заслужава в пъти повече аплодисменти.