вторник, 6 октомври 2009 г.

Чавдар Янков и Георги Сърмов контузени - Коста Янев ги заменя по спешност


Шести футболист на ЦСКА бе извикан в националния отбор от селекционера Станимир Стоилов.След като стана ясно, че Чавдар Янков и Георги Сърмов няма да се възстановят за първия мач на трикольорите срещу Кипър, а най-вероятно ще пропуснат и срещата с Грузия, Стоилов повика халфа на армейците Коста Янев.Така трима от четеримата футболисти преминали това лято от Сливен в ЦСКА попадат в националния отбор.След като Стоилов заяви, че ще даде шанс на по-неопитните играчи да се докажат се очаква поне трима от Иван Караджов, Иван Иванов, Иван Стоянов, Костадин Стоянов, Коста Янев и Йордан Тодоров да вземат участие в мача с Кипър, който ще се играе в Ларнака.Припомняме че на 1.04.2009 България победи Кипър с 2:0 на стадион "Васил Левски", след голове на Ивелин Попов и Димитър Макриев.

понеделник, 5 октомври 2009 г.

Валери Божинов - талант или късмет

Ако попитате някой треньор, какво е нужно да си голям футболист, той ще отговори - талант, техника и поглед над играта. Ако от друга страна попитате някой обикновен фен той ще ви отговори - спортна злоба, хъс за победа и лоялност към клуба.
Колкото и да се различават двете мнения всяе пак са верни, защото всички изброени са все нужни качества за един голям фуитболсист. Към всичко това според мен трябва да се добави и едно малко, но много важно качество - късмет. Късметът понякога изглежда незначителна чеастица от живота на всеки, той е като солта в храната - може да е съвсем малко но без нея не става.
Та този въпросен късмет може да направи някой футболист супер звезда или да го запрати на резервната скамейка на някой средняшки отбор.
Точно това се случва и с Валери Божинов един на пръв поглед страхотен нападател, притежава весичко - техника, усет към гола, талант ... обаче няма едно - късмет. За съжаление той няма късмет в който и отбор да отиде винаги е преследван от контузии.
Кариерата на родения в Горна Оряховица нападател започва в италианския "Лече" където дебютира едва на 15-годишна възраст, което го прави най-младия чуждестранен състезател появил се в игра в калчото.Божинов загатва за таланта си под ръководството на треньора Зденек Земан, вкарвайки 16 гола. На 18 години той преминава във "Фиорентина" за сумата от 13 млн. евро. Така Валери Божинов бил забелязан и считан за един от най-талантливите нападатели в света. През юли 2006 преминава под наем в италианския гранд "Ювентус", в разгара на сезон 2006/2007, талантливият български футболист не успява да се наложи в изхвърления в Серия Б торински гранд и след края на сезона е върнат на "Фиорентина", от където е продаден на "Манчестър Сити" за 4.1 милиона паунда. След преминаването си в Сити, той получава тежка контузия която която го изважда от игра до края и той пропуска остатъка от сезона. При завръщането си в първия мач от следващия сезон срещу "Астън Вила", той получава втора тежка контузия и пропуска повече от половината сезон.След тази злощастна серия от контузии той е даден поднаем на италианския "Парма". В Италия вскичко започва перфектно, Божинов играе страхотно а за 4 изиграни мача има 1 гол. Да обаче лошия късмет отново си каза думата и българина се контузи в мача с "Каляри". За сега изглежда,че контузията не е много тежка и в най-скоро време Божинов отново ще ни радва на терена.
Да се надяваме, че Божинов ще разчупи каръка и в най-скоро време да влезе във форма, защото той е един от най-големите таланти на България и ще е жалко такъв футболист да прекара кариерата си в лазарета.