сряда, 7 декември 2011 г.

В навечерието на осми декември

В навечерието на осми декември всеки се подготвя да се напие като за последно. Не че ние студентите не се напиваме кажи-речи всеки ден, но на осми си е друго. И така, предполагам всички вече са наясно къде ще празнуват и са се подготвили психически за страшен купон и много алкохол разбира се. Та в този ред на мисли реших да ви споделя как аз се подготвям за подобни купони и какви мерки вземам против махмурлука. Разделил съм на три части подготовката:

Преди да започне купона - Добре е да хапнете. Не се знае дали ще имате възможност да се нахраните, когато празнуване, а ако не искате да слушате как приятелите ви се забавляват, а вие сте под масата, най-добре се нахранете преди да започне същинската част. Когато бях ученик, учителката ми по-химия ни съветваше да хапваме нещо мазно (филия с масло или салам с повече мазнини) преди да пием алкохол - от личен опит ви казвам, че този съвет помага. По-бавно се напива човек, а и сутрин махмурлука не е толкова лош. За подготовката също е добре да се подготвите с дъвки, пари - за предпочитане в по-дребни банкноти и разбира се презервативи.

Същинската част - Същинската част е ясна - това е празнуването с колеги и приятели. За там трябва да спазвате само едно правило - да се забавлявате, колкото се може повече. Това е всичко. Все пак внимавайте с твърдия алкохол, по-добре не пийте повече от една бутилка, най-много бутилка и половина. Ще се повторя, но най-важното е да се забавлявате и ако е възможно да няма хора в много тежко състояние.


След купона - Тук нещата са сериозни и ще ги разделя на два раздела - преди лягане и сутринта/след обяд, когато се събудите. Както вероятно се сещате, това са съветите, които се отнасят за борба с махмурлука и са най-ценни.
Преди лягане - важно е да запомните, че преди лягане е много важно да поемете поне половин литър течности. Махмурлукът се причинява от дехидратацията на организма и ниската кръвна захар. С тази цел за да ви е малко по-лесна сутринта, най-добре е да изпиете 2-3 водни чаши, за предпочитане със сок, колкото по-сладък - толкова по-добре. Хубаво е да хапнете нещо - както споменах и в началото, мазните храни са най-подходящи за борба със спирните напитки. И понеже знам, че на никой не му се занимава да си прави сандвичи, когато е пил сериозни количества алкохол, един пакет чипс е идеален за превенция срещу махмурлука.
След събуждане - положението е "...очи тъмнеят, глава се люшка, уста проклина цяла вселена...". Колкото и да говорим за превенция срещу махмурлука, ако сте пили повече от 450 милилитра твърд алкохол няма как да не се чувствате зле на сутринта. Вероятно сте чували за много елексири срещу махмурлук, като зелев сок и шкембе чорба. За всеки е различно, но при мен лекът срещу махмурлук се състои от 3 стъпки - 2 сандвича с пречени филийки и сирене, силно кафе и душ. Все пак ефективността на тези методи пряко зависи от употребеното количество алкохол. Най-важното е да си изкарате приятно. Постарайте се този осми декември да е незабравим и да го помните дълго време и то с хубаво. Приятно празнуване и наздраве!

понеделник, 5 декември 2011 г.

Достойна за уважение!

Тя се казва Галена Илиева. На 43 години е и живее в Царев брод. С икономическо образование е и е българка. Освен това е майка на 8 деца! Да точно така, на 8 деца! Въпреки трудностите, с които всички сме наясно, тя не си е и помисляла да изостави някое от децата в Дом. Гледа ги вкъщи въпреки мизерните 280 лв. детски надбавки, които получава от държавата.
Ние я потърсихме, за да разкаже какво я мотивира и как се взема решението да отгледаш и възпиташ толкова деца. Уговорихме си среща в едно кафене. Тя дойде с едно от децата – Георги /11г./. Разказът започва с това,че Галена е била единствено дете и се е чувствала самотна. Тази самота я подтиква да има много деца. Омъжила се е на 24 години. Първото си дете – Йоана /16г./ ражда на 27 години, а най-малката Василена е едва на 2 години. От тях 6 са момичета и 2 са момчета. Тя казва: „Исках всяко следващо дете.”. Продължава с „Аз съм посветена на децата, гледам да не ги лишавам от нищо.”
Галена е имала възможността да емигрира, но е твърдо решена да отгледа децата си в България. „Обичам България и се старая да предам традициите на децата си”. На въпрос как прекарват празниците тя отговаря: „Стараем се да спазваме традициите. Ето, наближава Никулден, задължително на масата ще има риба. Много специален празник за нас е Рождество Христово. В нощта на Бъдни вечер задължително приготвям 7 постни ястия.”
Въпреки негативното отношение, което Галена усеща, заради избора си да има 8 деца, тя казва, че е щастлива и децата са нейната опора, покрай тях забравя проблемите. Единственото желание на Галена е да получи обещаното й общинско жилище час по-скоро. Като за финал тя казва, че когато човек има желание, ще се лиши от много неща в името на децата си.



*Ако този разказ е породил желание у вас да подкрепите по някакъв начин Галена и нейното семейство, може да се свържете с нас.