четвъртък, 8 юли 2010 г.

Уругвай – събудилия се колос

Това първенство един отбор се превърна в приятната изненада на мондиала. Това е събудилия се колос Уругвай. Урусите показаха чудесен футбол и ме спечелиха като техен фен още с първите си мачове по стадионите в ЮАР. Разчитайки на атомното си нападение в лицето на Луис Суарез и звездата Диего Форлан „небесносините” имат 9 гола до момента и в събота (10.07) ще спорят с Германия за третото място.

Тази малка южноамериканска страна, която по полощ е малко по-гояляма от България и е с едва 3 милиона население, не за пръв път прави фурор в световния футбол. Това е един от най-успешните национални отбори в ранните години на професионалния футбол - само между 1924 и 1930 г. Уругвай печели два олимпийски футболни турнира (1924 и 1928 г.), както и първото Световно първенство по футбол през 1930 г. През 1950 г. отборът отново триумфура със световната купа. Има и 14 титли от Копа Америка, като по този показател си дели първото място с Аржентина.

Момчетата на Оскар Табарес се измъкнаха първи в една от най-трудните групи на това световно. Уросите измъкнаха две победи срещу Франция и Мексико и равен с домакина ЮАР, което им беше напълно достатъчно да посрещнат Южна Кореа на 1/8 финал, където с два гола на Луис Суарес южноамериканците пречупиха Корейците. На 1/4 финала в инфарктен мач, който със съгурност ще остана в историята, Уругвай и Гана не излъчиха победител в редовното време и стигнаха до продъмжения където в последната 120мин. Луис Суарес си изкара най-оправдания червен картон в историята на футбола, изчиствайки топката с ръка от гол линията,а Асамоа Гиан пропусна последвалата дузпа и така остави двата орбора да решат всичко с ролетката на дузпте където Уругвай измъкна победата. На 1/2 финала уросите се изправиха срещу Холандия.Двата отбора изнесоха един феноменален мач от който краен победител се оказаха „лалетата”. Уругвай дадоха всичко от себе си но силите им сигнаха само до 1/2 финал.Малка утеха за „La celeste”, е че ще спорят за бронзовите медали, но не с кой да е а с коравия отбор на Германия, който на миналото световно завърши трети. По всичко изглежда, че ни очаква един малък финал за третото място, затова освободете съботната си вечер и заграйте за финала с този спектакъл.