понеделник, 10 август 2009 г.

Черната страна на футбола

Дни преди старта на сезона в Испания, една трагедия потресе целия свят.Капитанът на Еспаньол Даниел Харке почина от инфаркт в Коверчано, където каталунският тим беше на подготовка преди началото на новия сезон в Испания. Тази трагедия потресе цели футболен свят, а Еспаньол веднага прекратиха лагера си в Италия. Испанския защитник получава инфаркт говорейки по телефона с приятелката си , която е бременна в 7-ия месец. Играчът изведнъж спрял да говори, а после бил намерен да лежи безжизнен на земята. От медицинския щаб на Еспаньол се опитли безуспешно да върнат към живота 26-годишния футболист.
Даниел Харке се ражда навръх Нова година на 1 януари 1983 година в Барселона. Започва да тренира на 12-годишна възраст в скромния клуб на Кооператива де „Сант Бой де Йобрегат”. Още през 1995 година Харке се присъединява към детско-юношеската школа на Еспаньол и остава верен на "папагалчетата" до края на кариерата си
. През 2007 година достига с Еспаньол до финала на турнира за Купата на УЕФА, където каталунците губят от Севиля след дузпи. Само преди месец Хераке беше избран за капитан на отбора като наслеи лентата от Раул Тамудо.
Голяма част от испанските клубове изказаха съболезнованията си на Еспаньол и семейството на Харке и изразиха готовност за помощ от всякакъв тип.
Това не е първия подобен случай, едва преди две години футболиста на „Севиля”
Антонио Пуерта умира, след като губи съзнание по време на двубоя от Примера с Хетафе.Един от най-известните трагични смъртни случаи е този с камерунския футболист Марк Вивиан Фо, който почина от сърдечен пристъп по време на мача с Колумбия от турнира за Купата на конфедерациите в Лион (Фр) през 2003 г. Смъртта на Фо шокира всички. В негова памет клубът му "Манчестър Сити" оваканти №23. Не бе минала и година след гибелта на Фо, когато на 25 януари 2004 г. унгарецът Миклош Фехер от "Бенфика" също падна на терена в несвяст. Въпреки усилията на лекарите 25-годишният нападател почина също от сърдечна недостатъчност, преди да стигне до болницата. В съня си умря грузинският национал Шалва Апхазава. Тялото му бе открито в тренировъчната база на украинския "Арсенал". Диагнозата на лекарите - сърдечна недостатъчност. Този клуб загуби още един от играчите си по подобен начин. Става въпрос за 17-годишния Андрий Павицкий, който получи сърдечен пристъп на 29 февруари.От инфаркт почина и бразилецът Сержиньо, но не този от "Милан", а от "Сао Каетано". 30-годишният футболист рухна на терена в средата на второто полувреме от мача срещу "Сао Паоло" на 27 октомври 2004.
След всеки от тези трагични случаи започва полемика на какво се дължат всички тези неприятни случаи. Претоварване поради честотата на мачовете, употребата на разлкични лекарства и хранителни добавки, това никой неможа да каже, но е факт, че за да ни радват и да са в оптимална форма футболистите понасят големи натоварвания, а това понякога се оказва пагубно.

неделя, 9 август 2009 г.

Волов сефтоса сезона с равен

Отбора на "Волов" Шумен раздели точките с "Черноморец" Балчик, в първия мач за сезона в източната „Б” група, завършвайки 0:0.
Шуменци стояха по-добре на терена и търсеха победата повече от гостите и имаха по-опасни положения.
Интересното беше ,че „Волов” излязаха с чисто нови екипи подарени им от бившия президент на клуба Петър Атанасов.
Гостите започнаха мача малко по-добре и първи стигнаха до опасно положение още в 6-ата минута, когато след изпълнение на пряксвободен удар топката мина на сантиметри от дясната греда на Генко Славов. Шуменци обаче намериха своя ритъм на игра и десет минути по късно Ирфан стреля от около 15 метра и топката профуча на сантиметри от вратата на „Чреноморец”. 17мин. се откри и най-чистаста възможност за отбора на „Волов”, когато след красива постепенна атака Атансов се оказа лице в лице с вратаря на гостите, но не успя да го преодолее. До края на първото полувреме двата отбора бяха равностойни и с изключение на една две по-опасни атаки на домакините не се случи нищо запомнящо се. Секунди преди съдията да свири края на полувремето Маринов от гостите получи контузия и бе откаран с линейка за оказване на медицинска помощ.
Втората част започна със смяна в състава на шуменци, на мястото на необедителният Вълков в игра влезе шуменецът Борислав Войков. Това освежи халфовата линия на „Волов” и те започнаха да играят по-настоятелно и да атакуват по-често. Гостите също имаха възможност да открият в 50мин. когато отново след пряк свободен удар топката премина на самнтиметри от гредата.
В последните дест минути домакините натиснаха направиха няколко добри атаки но до гол така и не се стигна.
Втората среща за сезона на „Волов" ще бъде на 16 август в Пловдив, където ще гостува на местния "Спартак".

Ваканцията свърши !!!

Ваканцията свърши !!! Със започването на новия сезон по футбол ние в авантаж също се залавяме за работа и започваме да Ви информираме за всичко случило се в шуменския спорт. Отново първи ще ви представяме актуални резулртати и класирания и коментари североизточната "В" и източната "Б" групи.
Надяваме се новата визия на сайта да Ви хареса. Приятно четене !!!