четвъртък, 30 декември 2010 г.

Нова година...

Ето някой полезни съвети за посрещането на 2011.

Преди да започне купона:
Добре е да хапнете добре. Не се знае дали ще имате възможност да се нахраните, когато празнуване, а ако не искате да слушате речта на президента под масата, най-добре се нахранете преди да започне същинската част. Когато бях ученик, учителката ми по-химия ни съветваше да хапваме нещо мазно (филия с масло или салам с повече мазнини) преди да пием алкохол - от личен опит ви казвам, че този съвет помага. По-бавно се напива човек и сутрин махмурлука не е толкова лош. За подготовката също е добре да се подготвите с дъвки, кеш пари - за предпочитане в по-дребни банкноти и разбира се презервативи.

Същинската част:
Същинската част е ясна - това е празнуването с приятели. За там трябва да спазвате само едно правило - да се забавлявате колкото се може повече. Това е всичко. Просто си изкарайте приятно. Все пак внимавайте с пиротехниката и твърдия алкохол, по-добре не пийте повече от една бутилка, най-много бутилка и половина. Ще се повторя, но най-важното е да се забавлявате и да си изкарате добре.


След купона:
Тук нещата са сериозни и ще ги разделя на два раздела - преди лягане и сутринта/след обяд, когато се събудите. Както вероятно се сещате, това са съветите които се отнасят за борба с махмурлука.
Преди лягане - важно е да запомните, че преди лягане е много важно да поемете поне половин литър течности. Махмурлукът се причинява от липсата на течности в организма и ниската кръвна захар. С тази цел за да ви е малко по-лесна сутринта е най-добре да изпиете 2-3 водни чаши, за предпочитане със сок, колкото по-сладък толкова по-добре. Хубаво е да хапнете нещо - както споменах и в началото, мазните храни са най-подходящи за борба със спирните напитки. И понеже знам, че на никой не му се занимава да си прави сандвичи, когато е пил сериозни количества алкохол, един пакет чипс е идеален за превенция срещу махмурлука.
След събуждане - положението е "...очи тъмнеят, глава се люшка, уста проклина цяла вселена...". Колкото и да говорим за превенция срещу махмурлука ако сте пили повече от 400 милилитра твърд алкохол няма как да не се чувствате зле на сутринта. Вероятно сте чували за много елексири срещу махмурлук, като зелев сок и шкембе чорба. За всеки е различно, при мен лекът срещу махмурлук се състои от 3 стъпки - 2 сандвича с пречени филийки и сирене, силно кафе и душ. Все пак ефективността на тези методи пряко зависи от употребеното количество спиртни напитки. Най-важното е да си изкарате приятно. Постарайте се новогодишния купон да е незабравим и да го помните дълго време с хубаво. Приятно посрещане на новата 2011!

понеделник, 27 декември 2010 г.

Коледно чудо

В нощта на 24 декември тъкмо си бях легнал и сънят вече ме унасяше, когато на вратата ми се позвъни. Погледнах часовника а стрелките тъкмо показваха полунощ. Скочих от топлото и меко легло и отворих вратата. Пред мен стоеше дебел възрастен мъж с бяла брада, червен костюм и идиотска шапка, миришещ на нещо смесено между ефтин алкохол и еленска тор. Подхвърли ми заваляно "весела коледа, аз съм дядо ти мра...хлъц...леда" и се вмъкна вкъщи. Аз седнах до него и заразпитвах - добре щом си дядо Коледа къде са ти елените, шейната и защо влизаш през вратата? Той кисело поиска едно кафе и ми обясни че заради липсата на сняг шейната се пързаляла трудно, а елените неможели да я теглят, защото отслабнали от намалелите дажби храна, а вече влизал през вратата защото всички имали климатици, а той въпреки че отслабнал не можел да се провре през тях. Поднесох му кафето и с надежда го попитах-къде ти е чувала с подаръци, аз бях послушен през цялата година? Стареца ме помоли да му капна малко уиски в чашата с кафе и ми обясни че отдавна вече не добрите а лошите момчета получавали подаръците. Бръкна си в джоба и извади една стара червена найлонова торбичка изтръска я и поясни че заради кризата бюджета за подаръци бил орязан. Искал пари и от премиера ама той го отрязал с отговора, че ще прави инфраструктура и няма да спонсорира разни празници, казал че ако даде на него и великденския заек щял да иска и баба марта...
Разочарован от липсата на подараци го попитах къде е снежанка и джуджетата поне да си направим коледно парти. Стареца отрони една сълза, снежанка си сложила силикон и станала певица и сега била по участия, а джуджетата го напуснали заради ниските заплати - две отишли в цирка едно станало шофьор, друго се кандидатирало за кмет, едно си направило магазин за играчки, а останалите се издържали от социални помощи.
Когато го попитах защо и той не си намери друга работа стареца каза че опитал да бъде дядо Коледа в мола, обаче от там му казали че изглеждал фалшиво и бил вече дърт за тая работа.
После ме помоли да му сипя голямо уиски, извади кутия контрабандни цигари и въздъхна "по Коледа стават чудеса..."


Десислав Малинов