понеделник, 26 април 2010 г.

Пролет с ДДС

Пролетта несъмнено е един от най-красивите сезони и е истински късмет, че имаме щастието да му се радваме на нашите географски ширини. Незнам защо но мисля, че освен природата и хората се преобразяват. Може би от хормоните, можеби заради многото празнци, можеби от красивите разеленини градинки, още не отъпкани и препикани от кучета, можеби заради красивата феерия от разцъфнали дървета, незнам - но е факт, че пролетно време хората са по-щастливи и приветливи.
Разбира се типично по български цялата тази идилия трябва да бъде разбита на пух и прах от нашата мила и свидна държва. Всяка година в края на април, точно в разгара на пролетта сякаш за да заличи всичко чисто и красиво, идва време за плащане на данъци. Това е един от най-шокиращите за всички хора момент от годината, защото трябва да заделят средства, от и без това малката заплата, за данък сгради, смет и разни там добавени стойности и прочие.
Тази година в нашето семейство аз изтеглих късата клечка и трябваше да отида до общината да внеса дължимото към държавата задето си изхвърлям боклуците в миризливия контейнер пред нас.
И така с пълен джоб и зареден с търпение, очаквайки огромна опашка на касата и бюрократи с кисели физиономии обхванати от пролетна умора, аз прекрачих входа на общината. Там за мое учудване цареше невиждан ред и дисциплина,всеки си седеше кротко на гишето и чакаше реда си, без обичаините скандали, мрънкане и оплакване. наредих се на касата за плащане, където учудващо имаше само един човек, който беше обслужен буквално за секунди. Учуден от бързината с която касиерката обслужва клиентите издиктувах данните и подадох сумата описана в писмото, което всяка пролет идва да ни подкани да си платим данъка. Със същото изумление установих, че който си плати данъците до 30 април, получава един вид бонус от държавата във вид на отстъпка от 5%. Невероятно! И най-изумителното беше, че касиерката дори направи опит да ми се усмихне, не и се получи много ама поне имаше желание.
Така аз бях дотов точно за 10 минутки и дори ми останаха пари да се почерпя едно кафе за здравето на премиера.
Явно пролетното настроение наистина е обхванало всички и чудеса се случвяат не само на коледа а през цялата година.