събота, 13 ноември 2010 г.

Мачовете в Събота


Ако сте решили да прекарате почивните дни в гледане на футбол ето някои съботни мачове към които вероятно ще проявите интерес:

14:00 Левски - Академик (София)

В този мач сините излизат само и единствено за трите точки. В последните си три мача от "А" група футболистите на Ясен Петров имат две загуби и един равен. При това положение победата над новака в родния ни елит е просто задължителна.
В последните си пет мача Академик имат три победи и две загуби и със сигурност ще се опитат да вземат поне точна на Герена.

14.45 Астън Вила - Манчестър Юнайтед

Може би най-интересният мач в английския елит противопоставя отборите на Стилиян Петров - Астън Вила и Димитър Бербатов - Манчестър Юнайтед. Вила излязоха от дупката, в която бяха изпаднали и се върнаха на пътя на победата. В предишните си четири двубоя те имаха три равни и една загуба, но победата в последния кръг над Блекпул с 3:2 съживи амбициите на Стенли и компания за местата в евротурнирите. Капитанът на националния ни отбор обаче няма да вземе участие в днешния мач, тъй като лекува контузия, която го извади от терените за два месеца.
След тежкия мач срещу Манчестър Сити през седмицата сега пред Юнайтед излиза ново препядствие. При всички положения това гостуване в Бирмингам няма да е приятна следобедна разходка. Момчетата на сър Алекс Фъргюсън трябва да гонят задължителна победа, която да ги доближи до първия в класирането Челси, който е с 4 точки пред червените дяволи.

16:00 Волфсбург - Шалке 04

Крайно необедителните през сезона Волфсбур и Шалке се срещат този следобед в борба за задължителна победа. И двата отбора се представят под възможностите си в шампионата. Шампионът на Германия от преди две години Волфсбург заема 12то място с 13 точки - нещо което със сигурно не се харесва на собствениците и феновете на вълците.
Шалке от своя страна е под чертата на изпадащите, като е на незавидното 16то място с 9 точки. През сезона кралско сините имат 6 загуби 3 равни и едва 2 победи. След добрата селекция, която направи Феликс Магат с привличането на класните нападатели Хунтелаар и Раул, отборът от Гелзенкирхен не може да покаже на какво е способен. Днешният мач е идеална възможност за Шалке да запише втора поредна победа и да се измъкне от зоната на изпадащите.

17:00 Манчестър Сити - Бирмингам
Другият отбор от Манчестър приема другия отбор от Бирмингам във важен мач и за двата тима. Манчестър Сити със сигурност ще търсят победа днес, тъй като са на 7 точки от лидера Челси и загуба в днешния ден ще направи шансовете на гражданите за титлата илюзьорни.
Бирмингам се намира на 17то - точно над границата на изпадащите, което ще е допълнителна мотивация за момчетата на Алекс МакЛийш да се борят поне за точка в този мач.

18:00 Литекс - Локомотив (София)

Лидерът и шампион от последния сезон Литекс приема четвъртия в класирането Локомотив (София). Оранжевите се намират в невероятна форма като имат 6 поредни победи в шампионата и отново са фаворити за титлата. Въпреки петте си точки преднина пред Левски и деветте пред набиращия скорост ЦСКА, момчетата на Любослав Пенев трябва да спечелят този мач за да си гарантират зимуване на върха.
От своя страна Локомотив (София) се представя доста убедително през сезона, като момчетата на Димитър Васев имат 8 победи през сезона. Добре сработилите се Дерек Асамоа и Цветан Генков ще са основна заплаха пред вратата на ловчанлии.

19:30 Стоук Сити - Ливърпул

Стоук Сити, който има 4 загуби в последните си 5 мача приема Мърсисайдци, които са с 3 победи от 5 мача. За Ливърпул победата е задължителна, тъй като се намира на 9то място с 16 точки - толкова колкото имат още 4 отбора, а Нюкясъл е на 5то място с 17т. При победа тази вечер червените от Мърсисайд могат да направят значителен скок в класирането и да загърбят слабото начало на сезона, през което бяха дори в зоната на изпадащите. Стоук е на 16-то място на 2 точки от зоната на изпадащите и всяка спечелена точка е плюс в борбата за оцеляване.

21:45 Ювентус - Рома

В дербито на италианската серия "А" се срещат тимовете на петия - Ювентус и шестия - Рома. Разликата между първия - Милан и Рома е едва 5 точки, което значи че борбата за шампионската титла и за разпределение на местата в шампионска лига едва сега започва. За първите шест отбора всяка победа е задължителна, а над директен конкурен е двойно по-важна. За този мач няма какво да се коментира - едно от големите дербита на Италия, който има възможност нека го гледа.

23:00 Барселона - Виляреал

От дербито на Италия към дербито на Испания. В този мач се срещат втория и третия в Примера дивизион. Барселона е с 25 точки на 1 от лидера Реал Мадрид, а Виляреал е трети с 23т. Каталунци задължително трябва да победят защото след 2 кръга е Ел Класико и тогава ще имат възможност да задминат големия си конкурент от испанската столица. Словестната битка между двата колоса на световния футбол вече започна, но от Барселона не бива да забравят, че тази вечер имат тежко домакинство на коравия отбор на Виляреал. Без съмнение и двата тима ще се борят за победа, но това съвсем не значи, че няма да се насладим на техничен футбол от най-висока класа.
Този двубой е идеалния завършек на вълнуващата футболна събота.

петък, 12 ноември 2010 г.

Червените макове

Наезнам дали сте обръщали внимание, но последните седмици повечето британци носят изкуствено червено цвете на реверите си. Публични личности от острова, като Принц Чарлз,хората от британската камара на общините, журналистите от BBC и дори футболните треньори се кичат с това странно малко червено цвете. Това предизвика любопитството ми и реших да се поразровя тук там за да разбера за какво аджаба всички носят това изкуствено цвете.
Оказа се че в британската общтност (англичани, канадци, австралийци и др.) е традиция в началото на ноември да се носи изкуствен мак на ревера. Това се прави за почитане на загиналите войници през първата и втората световна война. Обикновенно цветята се носят до 11 ноември, така наречения ден на ветераните( или Poppy Day )

Защо е макът избран за символ на възпоменание за загиналите във войните? Макът е международен символ на загиналите във войните.
Има записи на кореспондент, който по време на Наполеоновите войни пише за това как макове израстват над гробовете на войниците в областта на Фландрия (Франция)
След края на първата световна война една американка която работела във столова за бедни Мона Майкълза пръв път започнала да носи мак в памет на милионите загинали на бойното поле. През ноември 1921г. първите макове започнали да се появява и в Канада и другите страни от британската общтност.
Всяка ноември, милиони макове цъфтят в Канада и Британия. Те цъфтят по саката, роклите и шапките на почти половината население на Британия и цъфтят там повече от 80 години. Макът е символ,който хората използват за да покажат, че те помнят онези, които са били убити по време на войните и мироопазващи операции, в който Британия е участвала.

четвъртък, 11 ноември 2010 г.

Стихотворения и накладки

Онзи ден една приятелка ме попита дали не знам някой стихотворение от онези, които съм учил наизуст като дете. Отговорът ми разбира се, беше категорично и безпощадно НЕ! Тя ми се изсмя и започна да рецитира стихчета от неиното детство. Тогава аз се замислих и в главата ми изплуваха единствено „Бяла спретната къщурка” и... дотам.
След тази нелепа ситуация реших да проверя дали само аз съм изтрил от паметта си стихчетата от ученическите си години. Започнах да разпитвм приятелите си и се оказа, че те също като мен имат няколко неясни и доста размити спомена и толкова. За сметка на това момичетата, на които зададах същия въпрос с лекота ми изрецитираха по няколко стиха. Да аз съм забравил лигавите стихотворенията от детинство, но с лекота мога и знам как да си сменя накладките на колата или пък да изредя световните шампиони по формула 1 от 1999 насам (просто защото от тогава съзнателно и целенасочено следя надпреварата). Немога да изпея „у дома часовник трака...” но мога да изброя шампионите от световните първенства по футбол. Непомня текстове от рода на „Ех бре, че е Ванко, страшен забраванко!”, но с лекота мога да изчисля колко километра мога да измина с 20лева бензин.
Явно ние мъжете сме устроени така, да мислим по-прагматично от жените.Просто не си товарим мозъка с излишна информация. Класифицираме информацията и излишната я изтриваме. Предпочитаме да мислим за много по-важни неща, като грижите за колата и разбира се спорт. Ако не вярвате направете си същия опит. Попитайте Вашите познати помнят ли детски стихчета, ако ви кажат не, попитайте ги дали помнят състава на България от световното в САЩ ’94. Обзалагам се че 95% от мъжете ще изрецитират „зайченцето бяло” до средата, но за сметка на това ще Ви изредят с пълна точност не само състава но и резервите от лятото на ‘94г.
А ако и Вие не помните тези произведения със съмнително интелектуална стойност, няма страшно отворете си една бира, пуснете си мача и се благодарете, че знаете как да си смените накладките на колата.

сряда, 10 ноември 2010 г.

Бира

Най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света е бирата. Тя се роизвежда от преваряването и ферментацията на нишесте, получено от зърнени култури - най-вече малцов ечемик, но е възможна и употребата на пшеница, царевица или ориз. За ферментацията спомага ферментационна мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивия и вкус и действа като консервант.
Предполага се, че бирата датира от деветото хилядолетие преди Христа и е вписана в исторически документи от Древен Египет и Месопотамия. Ранните шумерски писания съдържат препратки към бирата, а молитвата към шумерската богиня Нинкаси , известна като "Химн на Нинкаси " служи едновременно както за молитва, така и като метод за запомняне на рецептата за производство на бира. Жените произвеждали бира в домовете си и я продавали - по този начин изкарвали допълнителен доход за семействата си. Около 7 век след Христа бирата започва да се произвежда и продава в много манастири в Европа. По време на Индустриалната революция производството на бира се променя от изцяло ръчно към автоматизирано и по този начин, до края на 19 век производството на бира в пивоварните измества домашното.
Умерената употреба на бира, намалява риска от сърдечни заболявания, като сърдечен удар или инфаркт. През 2005 година изследване на японски учени открива, че нискоалкохолната бира има силно противораково въздействие. Друго изследване потвърждава благоприятното въздействие върху сърдечната система. Бирата е изключително приятна напитка която обаче трябва да се консумира с мярка. Една бира комбинирана с порция пържени картофки и приятна компания е идеалния завършек на тежък ден. Ето и някои световноизвестни цитати за бирата :

„24 бири за всеки случаи.24 часа на ден.Съвпадение?” - Стивън Райт

„Добре мозък ,аз не те харесвам и ти не ме харесваш.Нека да приключим с това.Сега мога да се върна и да те убия с бира.” - Хоумър Симпсън

„Бирата има хранителна стойност,но храната няма бирена стойност.” - Анонимен но очевидно мъдър човек

„Бирата е доказателство ,че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.” - Бенджамин Франклин

"Обикновено имам нужда от една бира, за да пусна мотора." (става въпрос за писане) - Норман Мейлър, американски романист

"Освен футбола и бирата, има още много неща, които обичам." - Жак Ширак

"Добрите мъже пият добра бира." - Хънтър Томпсън

Топ 10 какво не трябва да казваме на полицай

Всеки от нас поне веднъж е спиран или актуван от онези типове с зелените светлоотразителни жилетки (нямам предвид онези хорица от пътното, които запълват дупки),които размахват като луди стоппалка. Каквото и основание да имата за да ги мразите, никога , ама никога не изричайте десетте изречения по-долу пред полицай.
1. Не мога да стигна до жапката, може ли да ми подържите бирата?

2. Ти не си ли оня от Вилидж Пипъл?

3. Браво! Не знаех, че патрулките вдигат 250 км/ч...

4. Ти не си ли твърде дебел за ченге?

5. Мислех да стана полицай, ама реших първо да завърша средно образование.

6. Нали няма да провериш какво имам в багажника?

7. Божеее, това е прекрасно! С чорапогащник ли сте?
8. Знаете ли защо ме спряхте изобщо? Добре, поне единия от двама ни знае.
9. Опитвах се да настигна трафика. И да, знам, че няма други коли около нас – това показва колко съм изостанал!
10. Какво имате предвид под „Пил си!“ ?

вторник, 9 ноември 2010 г.

Изрази се с късметче


Днес след като се прибрах от лекции влязох във Фейсбук за да видя, какви ги вършат приятелите ми. Все пак не мога да си комуникирам постоянно с всички за това следя духовното и физическото им развитие в социалната мрежа(на теб който четеш това, също ти следя развитието!). И така разглеждайки, какво приятелите ми си публикуват респективно ги вълнува, ми направи впечатление, че масата от младите хора изразяват чувствата си чрез късметчета или песни.
Какво имам в предвид - момичето Х си е изтеглило "той иска да те целуне" в отговор на късмета е написано "и аз искам". Това събуди някой въпроси у мен, с които сега смятам да ви занимая. Какво кара човекът Х да си играе да тегли късметче, като може да си напише "Аз искам да те целуна"? Дали речникът и е прекалено беден за да изрази сама чувствата си? Лично аз се съмнявам все пак ходи на училище, а там се предполага че трябва да учи поне 4-5 часа седмично български език. За да не се ограничавам само с това ще дам още един пример - момчето Y което също е в ученическа възраст си е изтеглил късметче "вече не пия, причината е да помня като си прекарвам добре" и коментара му е "за мен са го писали това".
Какво спира въпросния Y да си напише "спирам алкохола искам да помня кога съм се забавлявал"? Защо моите приятели Х и Y не се изразяват със собствени думи а, използват чуждите? Защо повечето младежи особено ако са под 18 не използват собствени думи а, "джуркат" късметчета по цял ден? Вероятно причината е в бедния речник на подрастващите. А как може да се обогати речника на младите хора? Разбира се с учене. За да знаеш и можеш трябва да учиш друг вариант няма. И тук ще засегна една много актуална тема, а именно тази за късата ваканция на учениците. Всъщност по-дълга съвсем не им е нужна, понеже масата (не всички, но мнозинството) не умеят да изразяват себе си и използват чужди думи за да го правят. За да се научат да се изразяват по-добре, учениците трябва да ходят на училище, за да са по-знаещи и по-можещи. И понеже на политиците им трябва прост народ за да бъде лесно манипулируем, вие приятели мой учете за да не могат да ви правят на глупаци и да ви лъжат алчни политици, които се опитват да се възползват вас. За да имате собсвено мнение е нужно да имате приличен набор от знания, а когато натрупате тези знания, съвсем няма да ви е проблем да си напишете във Фейсбук "целуни ме", "обичам те" или "мога да разчитам само на Z". И когато субекта на чувствата ви прочете това, ще му стане много приятно, защото ще знае, че е писано специално за него и е от сърце. Така че учете, дори да не сте ученици вземете и прочетете някоя книга - оказва се че не хапят.

Облеклото,което студентките предпочитат - за сезон Есен-Зима 2010

Скъпи читатели,
Започвайки работата си в този блог,реших да коментирам въпрос, който засяга главно и интересува нас-дамите. Нека г-н Стойчев и г-н Малинов не се сърдят, но дойде моментът,в който ние (жените) трябва да им досадим малко тук. Шегувам се естествено! Всъщност аз съм тук по тяхна инициатива, но сега нека преминем към темата на моят кратък материал.
Като студентка в ШУ „Епископ Константин Преславски”,трябва да кажа,че бях очарована от избора на сезонно облекло на булшинството от студентките. Оказва се,че нашите колежки или поне повечето от тях, се обличат съобразно модените тенденции и новите колекции,които заливат с продуктите си магазините. Ах, че бедни са нашите студенти...Но това е друга тема.
Дамите съумяват да съчетаят елегантното с удобното и красивото,като не прекаляват с кича,а напротив-те изглеждат достатъчно семпло и естетически издържано. Прехвърляйки поглед от плетените туники,стилните панталони,елегантно скроените дънки и ризи към комерсиалните къси поли и остри ботуши с тънък ток, се опитах като цяло да обобщя накратко преобладаващите модни предпочитания за сезона.
Студентките,тази зима,залагат най-вече на елегантните туники както от плетиво,така и от различни материи, които едновременно подчертават красивите форми на тялото и са достатъчно удобни за дългия ден прекаран в университета. Преобладаващи са тесните дънки и подчертано скроените ризи,някои от които със семпли бродерии или различни многоцветни компоненти. Класическият черен панталон също присъства в предпочитанията на момичетата,но съчетан с не чак така класически аксесоари. За радост на всички представители на мъжкия пол, нашите студентки намират начин както да изглеждат секси и да изразяват своят собствен стил,така и да се чувстват комфортно в избраното от тях облекло за натоварения ден.
Автор:Павлина Минева