петък, 27 май 2011 г.

Повторението на финала

Остават броени часове до най-голямото спортно събитие на годината – Финалът на Шапионска лига. Тази година отново един срещу друг ще се изправят Манчестър Юнаитет и Барселона в повторение на финала от Рим, когато Барса безапелационно грабна трофея. Но сега всички футболни фенове си задават въпроса:
Заслужават ли тези два отбора да са на финал?
Манчестър Юнайтед ,въпреки ще станаха шампиони на Англия за рекорден 19-ти път, бяха доста колебливи в изявите си в края на сезона и това замалко не им коства титлата, но за разлика от каталунците поне в Шампионска лига представянето им беше на ниво и могат да триомфират на Уембли.Ако преди две години Барса беше безспорно най-добрия отбор в европа, то сега това твърдение е под въпрос. Въпреки че стана шампион на Испания, Каталунския тим направи редица слаби мачове и единствено подложките на съдиите ги избутаха до финала. Още от мача с Ареснал и онзи безобразен червен картон на Ван Перси. А да не говорим за скандалните отсъждания на мачовете с Реал на полуфинала, където Моуриньо открито изрази съмнения за съдийки чадър над Барса.
Дали не беше по-добре на филанда отиде Реал, воден от направилия феноменален сезон Роналдо, който се спука да вкарва, счупи всичи рекоди и издуха Меси в голмайсторската надпревара в Испания с 40 гола в 38 мача? Воденият от Фалкао Порто, който спечели малкия финал в лига европа, но с представянето си незаслужи ли да са на финал в Шампионска лига? Дали ако не бяха досадните съдийски грешки нямаше да гледаме съвсем различен финал, а не отново повторение на мач отпреди две години?
Незнам.
Но хората в Уефа трябва да се замислят и да спрът да подпират някой отбори. Крайно време е да гледаме отбори, който заслужават да са на финал, а не да си задаваме въпроси…

неделя, 22 май 2011 г.

Бербатов раздели златната обувка с Тевес

Димитър Бербатов и Карлос Тевес получават голмайсторския приз в Англия. Двамата бивши съотборници не успяха да отбележат гол в последния кръг от сезона и останаха с по 20 попадения. Бербатов направи добър мач срещу Блекпул и имаше няколко възможности да е разпише, но липсата на късмет в завършващата фаза му попречи да стане едноличен голмайстор. Червените дяволи победиха изпадналия след този кръг Блекпул с 4:2. Градския съперник на Юнайтед победи Болтън с 2:0. Съперникът на Бербатов за златната обувка в Англия, Карлос Тевес също пропусна доста положения и остана с 20 гола. Само два пъти голмайсторският приз в Англия е бил притежание на повече от един играч. Първият път това става в сезон 1997/98 когато топ реализатори са Крис Сътън, Майкъл Оуен и Дион Дъблин, вторият път е през следващият сезон 1998/99 тогава голмайсторите са Дуайт Йорк, Майкъл Оуен и Джими Флойд Хаселбанк.
След края на мача с Блекпул играчите на Манчестър Юнайтед бяха наградени със златните медали и получиха шампионската купа на Англия. Това е втора титла за Димитър Бербатов - първата бе през сезон 2009/10. Пред българския нападател остава и възможността да триумфира в Шампионската лига. След 6 дни Манчестър Юнайтед излиза във финала на най-престижния клубен турнир срещу настоящия шампион Барселона.