четвъртък, 28 октомври 2010 г.

За свободата на словото, футбола и още нещо...


През последната седмица футболната ни общественост се вълнува изключително много от случващото се с ЦСКА и по-точно с феновете, които се биха с полицаи, бяха бити от мутри и в общи линии бой не липсваше. Всичко започна на мача от Лига Европа между ЦСКА (София) и Рапид (Виена), тогава феновете на червените организираха протест против ръководството и неадекватното му поведение. Тартор на агитката бе Ивайло Цветков по известен като Иво Главата - той даваше тон за скандирания от типа на "вън боклуците". Всъщност на всички стана ясно, че Иво Главата бе бит точно заради тези скандирания. Проблемът с този бой не е само на феновете на ЦСКА и на собствениците на клуба, проблемът е на държавата и ако си затворим очите пред поредната гавра с български гражданин, то значи, че поредния пирон в ковчега на демокрацията в България е забит.
Историята с Ивайло Цветков не е прецедент. Преди година на дербито между ЦСКА и Левски стана бой в сектор Б. Тогава всички си затвориха очите и се направиха, че е поредната разправия между фенове, но на всички истински левскари им беше пределно ясно, че боят бе причинен от това, че част от синята агитка протестираше против управлението на Тодор Батков, а друга която получава пари лично от него го защитаваше. Тогава боят в синия сектор, бе за да се затворят устите на тези, които искаха гласно да изразят недоволството си от начина на управление на собственика - много сходен случай с този на ЦСКА нали? Но примерите за опитите със сила да се попречи на български граждани да изразят правото си на мнение не спира до тук! През Август тази година президентът на Славия Венци стефанов заплаши привържениците от фенфракцията "София Бойс" че няма да бъдат допускани до стадиона и ако викат против теньора Велев ще ги направи на София гърлс. След седмица на мач на Славия, белите ултраси разпънаха транспарант "Заплахи, обиди, бой, гонитби... Добре дошли обратно в 90-те". След като ултрасите изразиха мнението си бяха изпратени хора които на бързо свалиха и прибраха транспаранта. Тогава отново всички си затвориха очите. Ето това е положението в българския футбол - "Заплахи, обиди, бой, гонитби...".
За съжаление свободата на словото в България просто не се цени. Управляващи, журналисти и обещство вижда, както се случва, но всички остават безмълвни. На управляващите така им е изгодно, на обещството не му се занимава понеже хората си има по-сериозни проблеми. Но журналистите ?! Хората на словото, които с това си изкарват хляба, къде са те? Защо през тези месеци не се намери един журналист, който да си каже "чакай малко как може хора да бъдат бити и подтискани за това че си изказват свободно мнението"? Напротив феновете са обявени за обществени престъпници и са им приписвани всички смъртни грехове. Що за държава сме щом хората от четвъртата власт масово си затварт очите пред това престъпление.
Може би е редно да се запитаме, дали не е време да променим нещо в държавата. Не е правилно хора да бъдат бити заради изразяване на мнението си.
Щом не ценим демокрацията значи не я заслужаваме! Демокрацията е привилегия, а не даденост, по-възрастните нека си спомнят времето, когато човек не е можел един виц да разкаже от страх да не бъде пратен в Белене. Понеже хората живели в социализма са още живи именно те трябва да вдигнат глава срещу това безправие и да заявят отговорно, че така не може да продължава. Все пак вие които помните управлението на бай Тошо не сте на възраст, в която да не ви интересува бъдещето - става въпрос за всеки един гражданин над 30 годишна възраст. Съвсем не казвам да излизаме на барикадите, но поне да се огледаме и да си отворим очите, поне да спрем да се правим, че всичко ни е на ред, и че сме си добре!

Топ 10 на нещата, който да вземем, ако отиваме на футболен мач

1 Пиротехника -Тук влизат всевъзможни димки, бомбички и прочие пиротехнически средства. По принцип е забранено да се внасят по стадионите , но един себеуважаващ се фанатизиран ултрас винаги намира начин да ги внесе.
Приложение: Приложението е като при военните и полицаите – да се всява паника и ужас в противниковите редици,тук важи правилото кокото повече - толкова повече, колкото и да вземете никога няма да ви останат излишни,
2 Алкохол – Един истински фен винаги, ама винаги отива пиян на мач. Алкохола е задължителен преди, повреме и след мача.
Приложение: Нама такова, номера е да си пиян, няма значение защо, няма значение как, няма значение с какво, ние просто сме Българи, а ако един българин направи нещо без да е ударил едно голямо или е болен или е гей.
3 Семки - задължителна част от футболните мачове. На един мач ако няма сланчоглед или сте в Щатите или сте объркали спортното мероприятие.
Приложение: Фитнес за зъбите, кеф за устата. Люпеики слънчоглед Вие извършвате цял рутиал захапвата, счупвате, изплювате. Безмислено е , но е приятно.
4 Каска и протектори - напоследък строго задължителни сред феновете на ЦСКА
Приложение: Разбира се за собствена защита, на стадиона има всякакви диверсанти, които се оптват да Ви причинят някоя тежка телесна повреда, като започнем от противниковите фенове, минме през полицаийте и разбира се завършим с наетите от ръководството на отбора биячи.
5 Бухалка –възможное е и някой друг тъп и тежък предмет, по същата причина както каската и протекторите.
Приложение: Тук Вие избирате как да я ползвате, за самозащита ако ви нападнат или за да предизвикате вниманието на полцая до вас.
6 Транперанти – Задължително гневни, обидни, ако успеете да вмъкнете и нещо расистко просто ще сте златни, директно получавате място във фен клуба на отбора
Приложение: Обикновенно са насочени или към противниковата агитка или към ръководството на отбора, целя да привлекът вниманието върху проблемите на отбора, никой не им обръща внимание но е по-забавно да ги има.
7 Телефон - трябва да има камера със сносна резолюция , същата работа може и да Ви съврши и някой фотоапарат
Приложение: Ако не сте се снимали със зведата на отбора в някоя дискота, тук е мястото. Снимките след това обезателни трябва да бъдат качени във Фейсбук.
8 Стар вестик – в колкото по-долна девизия е мача толкова по задължителен става този атрибут
Приложение: Желателно е да е спортен или поне да има букмейкърски прогнози, чисто практическото му приложение е да седнето върхо него понеже, като изключим националния стадион седалки, пейки или поне нещо на което седнеш без да е препикано не се намира много често.
9 Гермаско знаме (задължително само за мачове на националния отбор)
Приложение: За да покажем подкрепата си към Лотар Матеус, а ако случайно се издъни можем ритуално да го запалим
10 Запалка – задължителна част от колекцията на футболния фен бил той пушач или не.
Приложение: абсолютно всякакво, да палите всичко възможно което ви е под ръка – цигараи, димки, бомбички,знамена, седалки граница може да бъде само въображението ви....

сряда, 27 октомври 2010 г.

Сбогом Паул !!!

Вчера една скръбна вест потресе целия футболен свят. Почина прочутия октопод Паул. „Звездата” на това световно напусна този свят на достолепната за октопод 3 годишна възраст.Мекотелото е починало от естествена смърт понеделник вечерта в собствения си аквариум. Краят на живота му бе предизвестен понеже той бе болен от няколко дни. Въпреки това новината за смъртта му разстрои футболните фенове по света.
"Намерихме Паул мъртъв. За съжаление това бе очаквано, тъй като в последните дни не бе толкова активен и ядеше малко. Всички сме много тъжни", заяви човек от аквариума.
Октопода стана известна с суперточните си прогнози на мачовете от световното, с който си спечели много врагове сред букмейкърите, като им подбиваше коефициентите и едва не изяде хляба на повечето футболни анализатори. С всеки изминал мач гадината ни убиваше каефа от гледането на футбол като предсказваше с невероятна точност кой ще спечели. Преди да се оттегли, той отбеляза връхна точка в кариерата си като предсказа правилно, че Испания ще победи Холандия на финала за Световната купа, с което накара милиони холандци масово да започнат да си поръчват морски дарове по ресторантите в знак на отмъщение.
Но за мъртвите или добро или нищо. Нека оставим нещастното мекотело да почива в мир и да се молим горещо наследникът му Паул-младши да не е наследил и с осемпте си пипала оракулските му способности, за да можем да изгледаме поне Евро 2012 на спокойствие. Иначе аз не тая лоши чувства към октопода просто смятам, че за вбъдеще ще е по-добре да държим разните там мекотели, земноводни и други обитатели на флората и фауната далеч от футболните прогнози, дори искренно се надявам Сеп Блатер да прати венец за опелото на осмокракото. Ако ли не, то поне след като възпя Гара Дембеле, Устата може да удари някоя рима посмъртно и за него .