петък, 11 февруари 2011 г.

14 февруари - ден на любовта...


Какво е любовта? Една мисъл гласи следното: “Любовта е мъдростта на глупеца и глупостта на мъдреца.” Може би много хора биха се съгласили, че любовта носи доза глупост, но малко биха повярвали, че е извор на мъдрост.
Някои хора смятат, че любовта е сляпа, че тя кара човек да оглупява, да не мисли трезво, да е слаб и несериозен. Много от тези хора не отричат, че любовта е красиво чувство, но са на мнение, че без нея са по-добре.

Аз лично не приемам това твърдение. Според мен така мислят хора, които не са заставали на пътя на любовта, хора, които не са обичали безкомпромисно и не са плакали от безумна болка. Според мен любовта е сложен механизъм, който има само полезно действие. Ще ме попитате от къде на къде. Ето го и моят отговор-любовта е дар, който носи радост, усмивки, екстаз, сълзи, ласки, дар, който дава живот, жажда за всяка глътка въздух, всяка целувка, всеки нов ден. Любовта е сила, а не слабост. Влюбеният човек е способен да бъде 100 пъти по-целеустремен от този, който не обича. Влюбеният цени всяко постижение 100 пъти повече, защото доказва себе си и пред любимия човек. Влюбеният знае цената на всяка усмивка, познава силата на всеки компромис, властта на красивите думи и топлината на всяка прегръдка. За него няма незначителен израз, безразсъдна случка или безпочвено оправдание, защото той не мисли само за себе си. И защо да не е мъдра любовта след всичко това?

Тя носи познание, тя ни учи що е болка, чрез нея разбираме как за всяко чувство на щастие трябва да се заплати със сълзи. Тя ни учи, че всичко на този свят си има своята цена. Нищо не е дар безвъзвратен! Само тя! И защо да няма само полезно действие, щом е строго училище, но и забавно междучасие, щом събира всичко в себе си?
Истинската любов е агония, но и екстаз, както казва П. Коелю. Но истинската любов е и начин на живот, на усещане и реагиране. Светът, който е изпълнен с любов е един по-добър свят, затова ОБИЧАЙТЕ СЕ!