четвъртък, 1 юли 2010 г.

Футболни технологии

Световното навлезе в своята решаваща фаза на директни елиминации и разбира се доболка познатите скандали със съдийството се развихриха отново. Първо духовете разбуди отменения гол на Лампар срещу Германия, а само часове по късно беше признат и гол от абсолютна засада на Тевез срещу Мексико.Скандали винаги е имало, отменени голове, маркирани или не засади, спорни дуспи и прочие. Въпроса със съдийските грешки е толкова стар колкото и самия футбол. Честно казано непомня световно в което да не е избухвал такъв скандал. Тази година обаче съдийските грешки породиха полемика и накараха всички да си зададът въпроса - Защо най-накрая не се вкарат нови технологий във футбола? Защо хората от ФИФА упорито отказват да въведът повторения на спорните положения? Дори се обсъжда и вариянт в който спорните повторения да не се излъчват и по телевизията. Лудост!
В днешно време новите технологии позволяват какви ли не начини за подобряване на съдииството. Защо да се добявя още един съдия за наказателнотот поле, като в мачовете в лига европа, когато просто може да се пусне повторение на спорната ситуация. Да вземем а пример хокея където при сопрна ситуация играта се спира и съдиите гледат запис на положението. Гледането на записа не отнмема чак толкова много време, а и все пак какво са няколко минути при положение, че е отменен чист гол или обратното. Друг пример можем да вземем и от тениса където спорните точки се проверяват от компютърна система наречена ” Hawk-eye”. Какво пречи като в тениса да се даде шанс на отбор да обжалва ведниж или два пъти на мач. Това само води до по-голяма обективност и по-коректно съдийство.
Някой биха казали, че точно в това е романтиката на футбола, в неповторимостта, в скоросттна на вземане на решения. Ако имаше повторения Англия щеше ли да стане шампион през ’66 или пък „Божията ръка” на Марадона щеше да буде зачетена? Тези въпроси ще останат без отговор. Но сега ако ФИФА промени правилника може въобще да не се стига до такива въпроси.Не можем да накараме съдиите да спрат с грешките,всеки допуска грешки, но поне можем да поправим. Когато можем да улесним нещата и да премахмнем субективния фактор защо да се тормзим всеки път с съдииски скандали. Далеч съм от мисълта, че ФИФА умишлено е против новите технологии за да може да манипулира мачовете. Феновете икат просто да седнат и да гледат един красив и спорцменски мач. Все пак самата идея на спорта е честността и красивата победа.