четвъртък, 17 ноември 2011 г.

18 години от "Господ е българин"

Днес е 17 ноември. Знаменит ден за всеки български футболен запалянко. Всъщност нямах представа коя дата е днес, докато не влязох във Фейсбук тази сутрин и не ме заля вълна от футболен патриотизъм. Заглавията бяха ласкави "18 години от великата победа", "Преди 18 години изживяхме незабравима радост...", "Помните ли как разплакахгме петлите и заявихме пред света, че и ние играем футбол?". Сладури. И между тези публикации имаше една "18 години по-късно нещата са доста по-различни" - коментар от моя приятел Любо. Той е на 18 години и не помни тази победа. Не я помня и аз - бил съм на 4. Е гледал съм записи ама не е същото. И какво се случва? Днес е празник на това, че нямаме футбол. Днес празнуваме факта, че за 18 години не сме постигнали нищо! Да нищо! Класиране не европейско или световно за нас е мечта...а са били други времена. Ама вече не. Вече по стадионите ходят по 1500-2000 човека отчаяни от ниското качеството на футбола ни. Ходят заради имената на отборите си и за това, че някога те са ги радвали, ходят заради славното минало и въпреки трагичното настояще. И сякаш, колкото по високо във футболната йерархия се изкачва един отбор - толкова по-малко зрители има. Ето Ботев Пловдив миналата година, когато беше във В група събираше по 5-6 000 зрителя на мач. Сега са в Б група и на "Колежа" ходят по 2-3 000 фена. В А група всяка седмица виждаме, че нещата са трагични. Изключение правят градове като Враца и Разград, където скоро не е имало мачове от елитната ни дивизия и хората за зажадняли за какъвто и да е футбол - пък бил той и посредствен.
Както и да е, да се върна към основната тема. Така - 18 години от победата над Франция. Усещате ли, на къде вървят нещата? Когато и последните, които помнят тази победа си отидат ще останем ние, които само сме слушали за нея. И ще стане, като с българите от старо време - едни хора на преклонна възраст ще разказват на поколенията, колко славно минало сме имали. Разбира се, за това искам да благодаря на всички собственици на клубове, които нарочно или не успяха съвсем успешно да изгонят хората от трибуните. Благодаря и на ръководството на БФС за неадекватните решения - с всяко такова решение хвърлят лопата пръст върху ковчега наречен български футбол. Благодаря и на безнравствените футболисти, за които е по-важно да забият някоя манекенка, вместо да забият красив гол. Еми това е. Ако не се променят драстично нещата - не очаквайте нещо добро. Запалете една свещ за българския футбол и си сипете една ракия.


http://www.youtube.com/watch?v=_jzcR-3UBtg&feature=related

вторник, 15 ноември 2011 г.

Знаете ли, че...

Минаха изборите и отново се завръщаме. Нашата коалиция зае трето място при гласувалите за кмет след спечелилия втори мандат Красимир Костов и кандидатът на ГЕРБ Димитър Александров. При вота за общински представители вкарахме двама и сме на 5-та позиция след БСП, ГЕРБ, ДПС и Атака. Това е. Стига съм ви отегчавал с политика, дайте да ви напиша няколко интересни факти:

Знаете ли, че най-голямото автомобилно задръстване на всички времена станало през април 1990 година на границата между бившите Източна и Западна Германия. В колоната чакали 1 500 000 автомобила.

Знаете ли, че
54-годишният Си Шун (Xi Shun) от китайската провинция Вътрешна Монголия (Nei Mongol) е вписан в Книгата на “Гинес”, като най-високия жив човек в света. Шун е висок 236,1 см.

Знаeте ли, че камилата може да си затвори ноздрите по време на пясъчна буря.

Знаeте ли, че котилото на лисицата се състои от 10 до 15 малки.

Знаeте ли, че има над 320 вида папагали.

Знаeте ли, че краставата жаба се храни само с движеща се плячка.

Знаeте ли, че пингвините живеят само на южното полукълбо, главно в Антарктика (като
изключим зоопарковете на север от екватора).

Знаeте ли, че зарганът (вид риба) има зелени кости.

Знаeте ли, че има над 1,600 вида морски звезди.

Знаeте ли, че само костите на Африканския слон са 15% от цялата му маса.

Знаeте ли, че зъбите на крокодилите непрекъснато растат и се подменят с нови.

Знаeте ли, че пандите ядат бамбук по 12 часа на ден.

Знаeте ли, че по време на зимния си сън мечките губят до 25% от телесната си маса.

Знаeте ли, че в Орегон има гигантска гъба която е над 2,400 години, покрива 3.4 квадратни
мили и продължава да расте!

Знаeте ли, че най-подходящото време за купуване на обувки е следобед. Това е така, защото по това време краката се подуват леко.