сряда, 16 май 2012 г.

Хайде на конкурс

 На 19 и 20 май, пред сградата на Ректората на Шуменския университет, ще се проведе тридесет и петото издание Националният студентски литературен конкурс. Участниците тази година са над 80, което е 3 пъти повече от миналогодишното издание. Освен студенти от цялата страна се наблюдава и засилено присъствие от Шуменския университет. Най-много заявени участия има в направленията поезия и белетристика. Изненадващ е големия интерес към критиката.По традиция Националният студентски литературен конкурс се провежда в Шумен.
Но дотук с традициите. Задачата да възродят събитието беше възложена на младите и амбициозни PR-и от Организация PR-SI.
Тазгодишното издание на конкурса е младежко, разчупено, фестивално. Освен четенията са предвидени много съпътстващи събития. Гвоздея на програмата безспорно е Майсторският клас с Алек Попов. Антоний Димов ще представи своята книга „Наръчник за творческо писане”- атрактивно, както той си може. Пламена Николова ще покаже на младите автори как могат сами да изработят своята книга. Студенти от специалност Изобразително изкуство към Шуменския университет ще представят своя изложба. Ралица Тонева, Мадлен Перчемлиева , Ралица Соколинска и Little pea ще се погрижат за доброто настроение с музика.


Организаторите са подготвили много изненади. „Ще долитат пегаси и ще събират впечатления от Конкурса, ще отлитат птички и ще носят спомени от Конкурса. Ще оставим общ отпечатък от събитието…” – загатват от PR-SI.

неделя, 13 май 2012 г.

Addio leggende*

 Датата 13 май 2012 г. е паметна за италианския футбол. От този ден насетне нищо няма да е същото. Звучи доста драматично и така трябва да бъде. Милан и Ювентус казват "сбогом", на някой от най-емблематичните си футболисти. Футболисти, които са със статут на богове сред феновете на отборите си. Юве се раздели с Алекс Дел Пиеро (682 мача, 284 гола). С легендарния си капитан Ювентус спечели всичко, което може да бъде спечелено в клубния футбол. Последния му мач за бианконерите, бе отражение на цялата му кариера - много борба, много усилие, вкара гол и се поклони на тифозите. В същото време в Милано феновете на Милан си взеха сбогом с половин отбор звезди. Дженаро Гатузо, Филипо Индзаги, Алесандро Неста и Кларънс Зеедорф се разделят с колоса от Милано, след като 10 години жънеха успехи в Калчото и из Европа. И тук най-ярката звезда, която в последните два сезона слезе от небосклона напомни за себе си. Легендарния номер 9 - Филипо Индзаги влезе при 1:1 срещу Новара, през повечето време не се забелязваше особено, но в 82 минута се откъсна от защитата(както винаги СуперПипо бе на ръба на засада) овладя на гърди и с прецизен шут матира вратяра на гостите за 2:1. 
Големите звезди казаха "addio" на феновете, а на нас ни остава да си спомняме за легендарните мачове с тяхно участие и да се надяваме, че младите футболисти на Милан и Юве ще постигнат величието на тези Алесандро Дел Пиеро, Филипо Индзаги, Алесандро Неста, Кларънс Зеедорф и Дженаро Гатузо. 

  
*addio leggende - довиждане легенди