петък, 3 юни 2011 г.

Лятото в Шумен

Дойде. Толкова го чакахме и най-сетне дойде. Топло е, слънчево е, навсякъде е зелено. Лято е. И какво сега? Пак няма какво да се прави в тъпия Шумен, а? Само спокойно, чичо ви Чочо ще даде някой съвет.

Басейн

Идеално е за открити басейни. Който ходил на закрит ходил, време е за откритите - за много усмивки, освежаващо питие, малко плуване и много излежаване на припек. Имаме си някакви 2 басейна които макар че могат да търпят малко критика не са чак па толкова зле. Така че веднъж седмично на басейн не е никак лоша идея.

Паркове


В горещите дни парк Студентски като че ли отпада - няма дебела сянка, навсякъде бръмчат коли а и асфалта може да ви стопи подметките. В градската градина е друго нещо - след ремонта е станал изключително приятен. Има много пейки където да седнете и да гледате дечурлигата как се радват на топлите дни. Най- приятно обаче е в Кьошковете. Температурите под сянката на дърветата са поне с 4-5 градуса по-ниски от тези в града и прохладата лъха от всякъде. Друг плюс е и спокойствието и липсата на градски шум. Идеално място за психическо разтоварване.

Кафе на центъра


Е това е просто класика. С над 20 кафета няма начин да не си намерите място което да отговаря на претенциите ви. Всеки знае какъв е ритуала - обикаляш центъра 1-2 пъти и сядаш на някоя маса, прекарваш там около час после още една разходка. В общи линии така може да прекараш 3-4 часа и да видиш много познати, които иначе срещаш основно във Фейсбук.

Картинг

Малко адреналин от високите скорости и състезание с приятели никога не са излишни. Катинг пистата ни не е лоша и всеки, който иска да се прави на Хамилтън може да го направи там, а не по булевардите.

Пейкинг

Изключително популярния спорт пейкинг се практикува основно около "Разперко". Уникално просто е - събирате се с приятели вземате си 2 бири и... цял ден лафче. Охраната в градската градина и парк "Студентски" не е много съгласна с пиенето на бира, но около "Разперко" и в подножието на монумента "1300 години България" няма никакви проблеми.

Музеи

Не бе не се шегувам. Спокойно може да отделите 1 ден да обиколите регионално историческия музей, музея във военното, къщата музей Панайот Волов и другите места свързани с тази тематика. Има изключително интересни неща, а и хората които работят на горепосочените места ще ви обяснят подробно и увлекателно историята на нашите земи. После ще се фукате пред приятели, колко много знаете.

Заслон на Паметника

Още едно идеално място да се оттървете от градския шум и жегата. Горе е тихо, спокойно и приятно. Ако имате палатки спокойно може да останете и за през нощта. Малко разходка, приятна компания, хапване пийване...не звучи зле, а?

Авантаж

И това не е лошо. Ако гореизброените не ви харесват можете да четете стари статии. Имаме над 160 така, че ще запълните 1-2 дни. А и като сме я подкарали на реклама може да се присъедините към новата ни група във Фейса като влезете в този линк ->
http://www.facebook.com/pages/%D0%90%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B6-1/203155626392700 или цъкнете на линка в дясно. =>

сряда, 1 юни 2011 г.

Таратор с бактерии

Обикновенно с идването на лятото идва и сезона на пресните плодове, зеленчуци, салати и любимия на много българи таратор. По традиционна българска рецепта тараторът се приготвя от кисело мляко, краставица, вода, чесън и копър. Ще мине ли обаче тазгодишната рецепта за таратор без краставици? Както знаете от няколко дни няма човек в България, че и в Европа който да не си пусне телевизора и да не чуе за плъзналите из цяла Европа бъкани с бактерии краставици. Испански краставици убици, които взеха 15 жертви в северна Германия. Не минава ден без да се чуе въпроса ще дойдат ли тези краставици в България? Незнам! А и не ме интересува. Оказа се че ако си измием добре краставиците(а предполагам това са хигиенни навици, които всеки има от дете) или ги обелим, няма никаква опасност да се заразим с въпросната стомашна бактерия. Бактерия, която така или иначе съществува в прородата и можем да я лепнем ако не си измием ръцете, дори и да не ядем Испански краставици.
А и мисля че достатъчно ни плашиха с луда крава, птичи и свински грип, забраниха ни пържолите, сега ни забраняват и гарнитурата. В днешно време хората са толкова наплашени,че само като чуят бактерия и изпадат в паника и забравят,че някои бактерий дори са нужни за съществуването на организмите,само трябва да имаме нужната лична хигиена. Научно е доказано,че в кучешката уста има по-малко бактерии отколкото в човешката. Затова на всички, които като мен са решили да си купят една хубава, евтина, българска краставица, да си я обелят и превърнат в един апетитен и студен таратор, ще им кажа наслаждавайте се на таратора въпреки бактериите.

неделя, 29 май 2011 г.

Барселона е шампиона на Европа

Барселона победи с 3:1 Манчестър Юнайтед и спечели финалът в Шампионска лига. Българският нападател на червените дяволи Димитър Бербатов остана извън групата за мача и дори не получи сребърен медал. Това бе трети загубен финал за нашия сънародник, но за разлика от предните два, тази година Митко не игра.
Мачът започна равностойно като Юнайтед се опитаха да пресират каталунците още от първата минута. Постепенно Барселона взе превес и с дълги разигравания се опитваха да изморят и обезверят съперника. В 27-та минута Педро Родригес отбеляза за 1:0 след страхотен пас на Чави. Червените дяволи реагираха като ужилени и в 34 минута Уейн Рууни изравни резултата. Той се озова в добра позиция след двойно подаване с Гигс, при което остаха и съмнения за засада. При този резултат отборите се прибраха в съблекалнята като Барселона имаха лек превес в тази първа част. След подновяването на играта натискът на каталунците стана още по-силен. Резултатът от това не закъсня и в 54-та минута Лионел Меси отбеляза красив гол. Той пое топката, напредна и докато двама защитници на Юнайтед се чудеха кой да го спре, Меси със силен удар от около 30 метра направи резултата 2:1. Червените дяволи отново се опитаха да изнесат играта напред и да изравнят, но този не успяха. Вместо изравнителен гол Манчестър Юнайтед получи трети в своята врата. В 69-ата минута Меси навърза няколко защитници на Юнайтед в наказателното им поле, след което топката стигна до Бускетс, той веднага върна за Давид Вийя, който с невероятен изстрел от границата на наказателното поле отбеляза трети гол за своя тим. В края на мача момчетата на сър Алекс се опитаха да притиснат каталунците, но отборът на Хосеп Гуардиола се защитаваше успешно.
Така Барселона спечели 4-та купа на европейските шампиони след 1992, 2006 и 2008. Интересното е, че първата спечелена купа през 1992 бе отново на Уембли, когато в състава на каталунците бе и родната легенда Христо Стоичков.