събота, 23 юли 2011 г.

23 Юли - Животински ден

Днес лекичко казалагаме на животинската тематика по идея на д-р Боевска, която противно на предположенията ви не е ми е психиатър, а е ветеринар!!!

30 г. пр.Хр. - След като го е обмисляла с години и избистряла и най-дребните детайли, котката на Клеопатра наема змия за да убие господарката и. Причината е, че преди 6 години Клеопатра е казала на котето "мац мац мър мац!" което на котешки значи "или ти или аз".

27 г. - Кучето на Христос си мисли "Тоя моя човек, ако продължи да ги прави тия циркаджийски номера и опити с химични елементи или ще го заклеймят, като алхимик или ще го направят Бог". Познайте кое се е случило.

324 г. - На папагалът на Константин I, който се е казвал Щерю му е скучно и решава да се види с познати. Понеже няма как другояче да сеслучи това той пуска бръмбъра (буквално) в главата на Константин I след година да се съберат разни хора в Никея и да решат нещо маловажно. Голямата победа е, че Щерю се е видял с приятели и са се позабавлявали, докато в другата стая стопаните им решавали, кога да е Коледа.

1497 г. - Костенурката на Микеладжело се забавлява като рисува с крачета. По-късно това стават някой от най-големите шедьоври в изобразителното изкувство и Микеланджело обира цялата слава за стореното от малката констенурчица, а тя от след смъртта на стопанина си става нинджа.

1759 г. - Докато си играе на двора малкият Моцарт намира нов вид пееща и говореща птичка. Те сключват споразумение - Моцарт му дава хлебче и кебапче да си хапва, а Грациел (така се казвала птицата) му съчинява разни елементарни мелодии за да забавлява масите.

1939 г. - След упорита психоатака кучето на Хитлер внушава на господаря си, че трябва да отидат до Полша за да видят някаква кучка, която домашния любимец си е харесал. Хитлер обаче не вдява цялата идея на пътуването и взима още хора със себе си. После става голяма беля.

2011 г. - Снощи явно съм си имал домашен любимец комар. Оставил ми е много подаръци по мен...да е проклет изрода мръсен. Дано да срещне малък прилеп някаде! (Малките прилепи се хранят с комари като могат да изядат до 2 000 комара на ден. Като могат да го направят!!!)

Две зайчета се обичкали.
И решили да се оженят.
И решили да имат малки зайченца.
Пробвали 1-2 години, но без резултат.
Накрая отишли при горския доктор и му споделили проблема си.
Той помислил, помислил и им казал "Вие как я мислите тая работа бе момчета?"

петък, 22 юли 2011 г.

На море с кочан

В сезона на отпуските и доброто настроение, когато повечето хора се притесняват за това дали тенът им равномерен, а не дали правителството ще оцелее на поредния вот на недоверие. Отпочивайки на морския бряг обаче почти никой не обръща внимание на един феномен срещан само по нашето черноморие. Това е обикновено един малко по-мургав човечец разнасящ тенджера с варена царевица, следван от негов събрат с чатал на който има наредени гевреци. На пръв поглед няма нищо нередно в това двама роми да разнасят тенджери насам натам и да забавляват плажуващите със своите крясъци и призиви някой да опита големия им кочан. Когато чуят забавните им словореди хората дори не се замислят откъде аджеба идва тази царевица, колко се е киснала в водата на безмилостното слънце и как стомашно разтройство е най-доброто с което може да се разминат ако пробват „зърната на Памела Андерсън”. В търсене на начин да утолят глада под парещото слънце, хората не обръщат внимание на пясъка по гевреците и че кой знае откога дилъра на царевица не си е мил ръцете. И докатао по магазини и закусвални, любителя на бабин хляб и лютеница, Мирослав Найденов наложи един куп къде наложителни,къде напълно безсмислени хигиенни норми, то мургавите дилъри на кукуруз никой не ги закача. Липсата на касови бележки и елементарна хигиена е ежедневие. И ако за едни законите и глобите са сурови, то други се опитват да минат метър. Крайно време е да се разбере, че законите са за всички и разлика между голям супермаркет, квартална баничарница и ром с царевица - няма.
Така че утре като излезете на плажа и видите ромът, който продава царевица, посмейте се на начините му за реклама. И преди да си купите „сочна млечна царевичка” се замислете какво е правил преди пет минути с тия ръце и дали искате да се приберете от ваканция с хепатит или Е коли.

22 Джулай

Днес е деня на числото Пи. Вариантите за отбелязване на празника са:

а) Говорите на езика Пи или с други думи след всяка сричка слагате "пи" като наприемер кафе - капифепи. Много е жадно да не объркате езика на числото Пи с евтината му имитация - пилешкия.

б) Пиете 3,14 водки след което продължавате да си сипвате до безкрайност.

919 г. - В България си живеят в златния век и всичко си им е златно и им е яко...

14/88 г. - Валтер фон Адолфов спуква от бой двама тъмнокожи, които по негови думи искали да му откраднат телевизора. Това събужда огромен интерес към този нов спорт и всички по нашите земи решават да постъпват като Адолфов.

1793 г. — Александър Макензи приключва пътешествието си, в което пресича Канада от Атлантическия бряг до Тихи океан. Уникално незначително за мен събитие. Все едно да ми кажете, че Боб Лий е изкопал дупка.

1794 г. - Боб Лий изкопава дупка.

1927 г. — В Италия е учреден ФК Рома с единсвената цел 83 г. по-късно да им викам "Рома, Рома вафанкуло"!

1933 г. — Американският пилот Уили Поуст завършва първия самостоятелен полет около света, като изминава 25 099 км за 7 дни, 18 часа и 49 минути. Тоя направо ми скапа представите за географията из основи. Очевидно е хванал някакъв шорткът, понеже в училище и извън него все ме убеждаваха, че обиколката на земята е близо 40 000 км.

2007 г. - Лятна ваканция ми е и ми е яко. Вероятно ми е и пияно ама не помня вече било е преди 4 години.

2011 г. - Авторът на този текст се наспа и сега му е някакво яко.

четвъртък, 21 юли 2011 г.

Локо с инфарктна победа над македонци

След невероятен обрат Локомотив София продължава напред в Лига Европа. Железничарите бяха на прага на унизително отпадане от Металург Скопие, но в крайна сметка отстраниха македонците. 5 минути преди края на редовното време българския отбор губеше с 1:2, но само за 4 минути резултата стана 3:2. В 4-та минута Металург поведе след гол на Кръстев. В 35-та минута бе отсъдена дузпа за Локомотив, но Караджинов я пропиля. След почивката нашите се хвърлиха напред и в 57-та минута стигнаха до нова дузпа. Зад бялата точка застана влезлият като резерва на Караджинов Преслав Йорданов и той беше точен. Само 5 минути по-късно Илиоски смрази всички на "Васил Левски" с втори гол за македонците. Родните железничари тръгнаха с всички сили напред и в 85-та минута това даде резултат. След едно разбъркване в наказателното поле Преслав Йорданов вкара втория си гол в мача. Локомотив продължи да атакува в търсене на безценния трети гол и той не закъсня. В 89-та минута Божилов се разписа от пряк свободен удар и червено-черните фенове изпаднаха в екстаз. Така след изключително тежки два мача Локомотив София победи македонския Металург Скопие с общ резултат 3:2 и чака в следващия кръг победителя от сблъсъка Дънди Юнайтед - Сласк (Вроцлав).

сряда, 20 юли 2011 г.

21 Юли

Днес е ден на свободата в Гуам. Макар че си въобразяват, че са свободни, всъщност САЩ си ги действат, както си искат. Пример за това е, факта че 1/3 от острова е заета от америкнаски военни бази - егати гнидите навсякъде са се заселили бе...

1 г. - Исус е най-усмихнатото и най-щастливото бебе, защото си превръща млякото във вино.

1542 г. — Папа Павел III учредява Светата инквизиция. Следват измъчвания, екзекуции, горене на книги, горене на хора... Абе празник е днес. Е ако сте вещица сигурно не ви е до празненства, но иначе е хубаво да пиете едно пиене за рожденния ден на Светата инквизиция.

1831 г. — Състои се коронацията на първия крал на Белгия — Леополд I. Така като се замисля щеше да е много странно първия крал на тъпата Белгия да е примерно Леополд XXI...

1931 г. — Ню-Йоркския телевизионен канал CBS започва да излъчва за първи път в света ежедневни телевизионни емисии. Едва когато започнаха да излъчват "Двама мъже и половина" съществуването им придоби някакъв смисъл. От друга страна махната Чарли Шийн от сериала, което значи че е време отново да започна да излъчвам вълни от презрение към тъпата CBS.

1969 г. — Нийл Армстронг и Едуин Олдрин стават първите хора, които стъпват на Луната по време на мисията на Аполо 11. Всъщност те са първите хората, които правят лунната стъпка, а не Майкъл Джексън. Ако приемем, че тия двамата убавци са ходили до Луната а не са снимали любителско видео. Вижте за диамантената ръкавица съм си съгласен, че е патент на Джако.

1975 г. — Роден е Димитър Кисьов, български последовател на Хемингуей. Пффф тия хора с какво са известни...

1977 г. — Започва 4-дневната Либийско-египетска война. Ей 4 дена...много бе. Една война не могат да си претнат като хората тия тъпи африканци.

1983 г. — На станцията Восток в Антарктида е отчетен световен рекорд за най-ниска температура на въздуха (-89,2 °C). То и днес е долу горе толкова...

2011 г. - Дано след като вчера валя днес да е по-хладно някак си...иначе едва ли ще дочакам да видя, какво ще се случи през 2012 г.

вторник, 19 юли 2011 г.

20 Юли

Днес е приятен слънчев ден. Организирам състезание. Всички желаещи да се явят в 13:30 пред театъра в Шумен. Състезанието започва точно в 13:45. Идеята е да се наредим в редица на припек. На който последен му потече кръв от носа заради жегата печели.

В Норвегия днес е рожден ден на престолонаследника Хаакон Магнус, който си е абсолютен мангос ако питате мен.

В Япония е ден на морето. По традиция всички трябва да се отнасят уважително към морските обитатели. Например попчетата трябва да се наричат попове за да не се чувстват малки и незначителни. Също така трябва цял ден да се пие морска и да се дъвче дъвка с пясък.

Кипър — Ден на мира и свободата. Макар че са си мирни и свободни си остават стилизирани образи на мръсни гадни гърци.

21 062 г. пр.хр – Първобитните решават да почнат да се развиват в технологична посока, за да създадат парников ефект и да прекратят тъпия ледников период, в който живеят.

8 г. – Исус предлага на другите деца да си играят на въже в морето, че е по-разхлаждащо. Другите деца си мислят, че се бъзика с тях и Исус яде бой.

791 г. — Българската войска, командвана от хан Кардам побеждава византийската армия в битката при крепостта Маркели (дн. Карнобат). Поредна загуба за тия измекяри. Нека ви гръцки педераси за нищо не ставате боклуци тъпи. Пожелавам ви цял живот адски мъчения...да ви забиват трески под ноктите или нещо дори още по-гадно – да слушате радио Шумен докато четете Шуменска заря!

1304 г. — Роден е Франческо Петрарка, италиански поет и хуманист. Преди 7 века той поставя хората в кръгове...сега това прави гугъл плюс.

1921 г. — Публикуван е първият български Закон за авторското право. И аз си имам такъв закон. Ако тръгнете да ме крадете интелектуално ще ви счупя пръстенцата да знаете!

1924 г. — В Париж е основана Международната организация по шахмат от голяма група аутсайдери.

1949 г. — Завършва 19-месечната война за независимост на Израел. Аз май съм към ония, които предпочитат Израел да е зависим.

1969 г. — Нийл Армстронг и Едуин Олдрин от екипажа на Аполо 11 стават първите хора стъпили на повърхността на Луната. Много важно...там е скучно и няма кафета...какво въобще са търсили?!

2011 г. - Не забравяйте! 13:30 пред театър "Васил Друмев", всички да сте заредени с тампони за нос(може и не за нос) и много кофти настроение!

Литекс победи с 3:0 Могрен

Литекс продължава в предварителните кръгове на Шампионска лига след победа с 3:0 над черногорския Могрен. След като преди седмица оранжевите имаха проблеми при гостуването си в Черна гора и победиха трудно с 2:1 тази вечер на реконстроирания стадион в Ловеч Литекс не остави съмнения, кой отбор повече заслужава да продължи в турнира. Оранжевите започнаха силно мача и още в 3-та минута поведоха след гол на Петър Занев. До края на полувремето шампионите на България бяха по-добрият отбор, но нов гол не падна. Началото на второто полувреме донесе дузпа за Литекс в 49-та минута. Зад топката застана Светослав Тодоров и опитния нападател не сбърка. Така при резултат 2:0 всичко вече изглеждаше ясно. Все пак Христо Янев добави още един гол към сметката на Литекс, той падна в 80-та минута. Така с общ резултат 5:1 оранжевите отстраниха шампиона на Черна гора. В следващия кръг Литекс ще срещне отбора на Цветан Генков Висла (Краков). Българинът изигра пълни 90 минути за своя тим при победата над Сконто Рига с 2:0. Точни за Висла (Краков) бяха Патрик Малецки в 51-ата минута и Ивица Илиев в 64-ата. Така с общ резултат 3:0 Висла надделя над Сконто и ще срещне шампиона на България в следващия предварителен кръг на Шампионска лига.

Кака избухна

Реал Мадрид изигра първата си контрола за сезона. В мач срещу ЛА Галакси, Белите победиха с 4-1, показвайки страхотен нападателен футбол и така загатнаха за това, което ни очаква през сезона. В този мач влязoха почти всички играчи на Реал. Най-интересно в този мач обаче не беше невероятния гол на Роналдо, или това че новото попълнение Коентрао смени цели три позиции на терена. Най-интересното беше представянето на Кака. Бразилеца, който пропусна Копа Америка само за да може да се подготви по-добре с Реал, игра като възроден. От началото на лятната подготовка той не е пропускал занимание и хвърля много пот в фитнес залата в подготовка за официалните мачове. Самия Кака описа изминалия сезон като един от най-слабите му. Той изигра само 13 официални мача. Постоянните контузии, които го преследваха не му дадоха шанс да изплати борените за него 65 милиона евро. В първата контрола на Мадридчани обаче по всичко личеше, че тези неприятности са в миналото. Кака беше най-добрия на терена. Моуриньо му даде 45 минути, а бразилеца беше най-активния на терена. Почти нямаше атака, която да не минава през него, а неговите бързина и техника бяха на нивото, което помним отпреди. Ако „осмицата” продължава по този начин, едва ли Моуриньо ще иска да го продаде. Защото предпоставките са на лице. Това може да се окаже един от най-силните сезони на бразилеца.

19.07

След кратка творческа почивка отново сме на линия.

Ден на българската дипломатическа служба - Отбелязва се от 1999 г. Честит празник агенти!

10 913 г.пр.хр. - Изобретен са модерните и до днес говорещи папагали.

10 912 г.пр.хр. - Говорещите папагали стават на една годинка и още не могат да говорят.

32 г. - Исус Христос обещава да опрости греховете на всички, ако го изберат за Бог.

681 г. - След като в уреден бой ултраси на България смачкват тъпите гръцки ултраси е създадена България.

894 г. - Новия шеф на фенклуба на България, Симо Великия, нахлува в почти пазен фен клуб на гърчия с някой от най-стабилните си групировки и го завзема. Пленени са знамена, шалове и няколко тъпана. Тъпите фенове на паук,арюс,айк,улимпиакус и ПЪНатинакйкус се опитват да отвърнат на удара, но нашите са мощни и им правят главите меки.

1215 г. — В Англия под натиска на бароните крал Джон подписва Великата харта на свободите, считана за първият документ, отнасящ се към правата на човека. Най-добре да дойде да подпише нещо и тук, че се чувствам крайно неоправдан...незнам защо, но вероятно си има сериозна причина.

1877-1878 г. - Бългагски ултраси с помоща на фен фракции от Русия, Черна гора, Румъния, Финландия и други счупват от бой силните по това време турски ултраси. Около век по-късно турските ултраси губят малко знамена и шалове около националния стадион "Васил Левски" в мач между ЦСКА и бешикташи.

1900 г. — Без официална церемония в експлоатация е пусната първата линия на Парижкото метро. На нас ни изглежда невъзможно да няма официална церемония за нещо ново и още повече Бойко Борисов да не среже някоя лентичка ама ето, че преди 111 години е било възможно.

1980 г. — В Москва са открити XXII летни олимпийски игри, бойкотирани от западните страни и съответно най-успешните за България...Май пак трябва да се разрази някаква студена война, че да имаме някакви по-значими успехи на олимпийски игри...

понеделник, 18 юли 2011 г.

С едни гърди напред

В късната неделна вечер се прибрах и включих телевизора, а там тъкмо започваше финала на световното по футбол за жени.Бях крайно разочарован от пустият Шумен, празните кафета и разразилата се вятърна буря в късния следобяд. Тя дойде, за да предскаже какъв бурен финал ни очаква на това първенство. И въпреки че никога не съм харесвал женски футбол, може би защото в представите ми жените футболистки са високи по два метра и тежат 80 килограма, останах приятно изненадан от качеството на двубоя.

И ако не бяха красивите лица и дългите коси на повечето състезателки човек би могъл да се заблуди, че това е средностатистически мъжки двубой. Имаше далечни удари, технични отигравания, пасове в коридор, съдийски грешки и т.н. , с други думи - всичко друго присъстващо като аспект от играта в съвременния футбол. На моменти все пак се проявяваше типичната женска разсеяност и си личеше липсата на поглед върху играта на част от състезателките, но последният женски мач, който гледах преди близо година беше в пъти по-слаб от това, което представиха Япония и САЩ.

Драма в мача не липсваше и в 120-тата минута американките получиха шанс да изпълнят пряк свободен удар от границата на наказателното поле, не съумяха да отбележат и това в последствие им изигра лоша шега. Стигна се до дузпи и футболистките отвъд океана получиха правото да изпълнят първият наказателен удар. Toй беше пропуснат, както и следващите два за американките. Японките съумяха да отбележат две от своите и след третите дузпи резултата беше 0:2. Американките вкараха от четвъртия опит, но японските състезателки също отбелязаха и по този начин триумфираха.

И в този мач се видя, че тактическата дисциплина и отборният дух могат да наклонят везните в полза на иначе по-слабия отбор на терена. Така както Милен Радуканов постигна символична емпатия между футболистите в ЦСКА, така и японките чрез своето себераздаване показаха, че футбола не е само талант. Бразилия макар и силна като отделни състезателки не успя да постигне нищо и отпадна от САЩ рано в надпреварата. В заключение се надявам всички финалистки да са успели да се приберат навреме за да направят салатата, да изперат дрехите, да приспят децата и да сипят питието на своите половинки.