петък, 21 октомври 2011 г.

Интервю с Иван Капралов

Организация ПР-СИ & ЧОЧО питат:

- Защо искате да сте кмет на Община Шумен, г-н Капралов?

- Това е интересен въпрос. Затова в предизборната кампания няколко пъти обяснявах, че от всички единадесет кандидата за кмет само трима са намерили своя си сериозен отговор на този въпрос. През последните десет години бавно и полека се подготвях да поема тази отговорност. Честно съм заявил претенцията си. Днес се чувствам готов. Имам достатъчно идеи за града и си мисля, че сега е времето те да бъдат реализирани. С една дума искам да стана кмет на Шумен, защото съм се готвил за това, имам добър план за развитието на Десетия град и се чувствам готов да работя тази работа.

- Какво може кметът?

- Може да взема решения, които осигуряват публичните услуги. Необходимо е да осигури достатъчно публични услуги, като количество и качество. Може да създава условия, за да се развива добър бизнес, което пък от своя страна ще доведе до разкриването на нови работни места. Може да организира работата в Общината така, че всеки гражданин, явил се пред администрацията да получи обслужване, а не поредния сблъсък с властта. Кметът може да даде кураж на града и неговите граждани!

- Какво не може кметът?

- Кметът, както го видяхте и в самата кампания, не може много неща, които в момента вълнуват хората. В кампанията трябваше да обясняваме, че кметът директно не може да открива работни места, не може да повишава пенсиите на хората, не може да гарантира, че работодателите ще дават заплатите на хората си навреме. В тази връзка трябва да престанем с мисленето за кмета като за старшината в ротата, на когото като имаш някакъв проблем му се обаждаш и той решава всичко. Кметът има различни правомощия, които са разрешени от закона и е хубаво като граждани да знаем какво точно може да направи той за нас, за да центрираме това, което искаме от него, за да не се размива отговорността. Всъщност най-важното от този въпрос е да кажем, че кметът не е всичко в този живот, той не може много неща, но тези неща, които трябва да прави по закон, ние имаме правото да ги изискваме.

- Какво може Иван Капралов като кмет?

- Забелязвате ли като ПР-ри, че не казвахме: „Иван Капралов знае и може”. За мен това е много важно, важен нюанс в посланието ни. Далеч не съм от хората, които се самозабравят. Далеч съм от мисълта, че на 39 години знам и мога всичко в този живот. Но „Знаем какво може” е честното послание към хората, защото аз мисля, че за десетте години работа като общественик и журналист, много хора в града разбраха, че могат да ми се доверят. Да ми поставят конкретна задача, която аз да изпълня коректно и да им дам съответния отчет. Твърдя, че хората в Шумен знаят какво мога да направя и мисля, че те си представят ясно какво мога да направя като кмет.

- Кое е мястото, което първо бихте променили, ако станете кмет?

- Хубав въпрос, но ще си запазя правото да кажа две места. Първото място, което се нуждае от спешна промяна бе продиктувано и в хода на кампанията. До три седмици мога да реша въпроса с парното отопление на училището в Тракийския квартал и на двете детски градини там. Това е първото, което трябва да направим, защото отоплителният сезон вече трябваше да започне, а неуредиците в общинската „Топлофикация – Шумен” заплашват това да не се случи. Второто място, което бих променил е и символичен жест, изразяващ желанието ми да приложим малки политики за благоустрояването на града. Затова бих махнал слънчевия часовник пред сградата на Окръжния съд. Бих променил това знаково място за централната част на Шумен. Третото място е малко по-обширно. Вече казахме, че искаме да ревизираме програмата за преасфалтиране на улиците. В рамките на това твърдим, че беше задължително да се реализира идеята за велоалеи в града. Глупаво е да влагаме толкова пари в улиците и да пропуснем момента да начертаем велоалеите. Сега му е времето. Ето три неща, които още от първия ден трябва да започнем да правим.

- Мястото, което бихте съхранили в Шумен?

- Със сигурност си мисля, че трябва да съхраняваме знаковите места за Шумен. Градската градина, парк „Кьошковете” и Шуменското плато.

- Защо заложихте на нас, а не на някоя утвърдена ПР-агенция?

- Не, напротив, аз заложих на специалисти. Категорично смятам, че избрах специалисти в тази област. Друго обаче, бе по-важно за мен. Когато се занимавам с обществена работа, си поставям за цел не толкова крайния резултат, а желанието да си градивен в самия процес. Ние не правим предизборна кампания, за да облепяме града с плакати. Плакатите са средство, за да отправим нашето послание. Смятам, че да работя с вас първо беше удоволствие, второ, че по този начин си изпълнявам онзи друг ангажимент да ви показвам нещата практически. Много добре си спомням, когато за първи път ви поканих да участвате в предизборната кампания. Единственото, което ви обещах е, че ще видите изборите отвътре и ще научите много неща. Силно се надявам това да е така. За тридесет дни вие преживяхте неща, които нямаше как един млад човек да преживее в университета. За мен това беше възможност да влезете в реална битка. Да проверите дали една хрумка в ПР-а работи или пък не. Нека сравним това със стореното в другите щабове и ще преценим кой е градил нещо през изминалия месец. Според мен ние създавахме, сиреч победихме в тази кампания.

- Последни изречения към шуменци в тази кампания?

- Да направим Десетият град добро място за живеене, което означава да гарантираме достатъчно публични услуги като количество и качество, да ги запазим, за да може да ги развием. Да гласувате с №38 в неделя е умния избор. Така ще подкрепите кандидата, когото харесвате. В случай, че нещо се обърка и не стигна до балотаж пак ще имате възможност да гласувате против кандидата, когото не харесвате.

Интервю с Иван Иванов

Организация ПР-СИ & ЧОЧО питат:

- Защо искате да сте общински съветник?

- Защото харесвам родния си град, защото искам аз и синът ми да намерим смисъл да останем в него. Защото все още има идеи, в които вярвам и защото съм достатъчно луд да вярвам, че имаме възможност да живеем по-богати, по-образовани, по-реализирани, значително по-малко злобни и завистливи. И значително по-усмихнати.

- Какво може Общинският съвет?

- Да създава или да решава проблеми на града и гражданите. Дали ще се случва едното или другото зависи от нагласата, ерудицията, характера и зависимостта от външни фактори на общинските съветници. И, разбира се, това кои от двата вида съветници ще са повече.

- Какво не може Общинският съвет?

- Да увеличи размера на пенсиите на пенсионерите – нашите майки, бащи, баби и дядовци.

- Какво ще можете вие в Общинския съвет?

- Да планирам и контролирам общинския бюджет, да предлагам идеи за генериране на допълнителни приходи и за редуциране на разходите. Да предлагам възможности за оптимизиране структурите на общинската администрация и на общинските фирми.

- Кое е мястото в Шумен, което веднага бихте променили?

- „Чудесен въпрос”, както би се изразил професионален политик. Ако се абстрахираме от финансовата и юридическата страна на въпроса – онази недостроена част от центъра, която остана не в наследство, а като бреме на нашето и бъдещите поколения от така и непреминалият през града ни „дипломатически корпус”.

- Мястото в Шумен, което бихте съхранили завинаги?

- „Шуменското плато”, независимо, че като географско понятие е доста обширно.

- Две изречения към онeзи шуменци, които са решили да гласуват?!

- Правото на избор на всеки един от нас прави обществото ни демократично. Дами и господа, направете умен, информиран, независим и достоен избор – такъв, че когато се погледнете в огледалото или в очите на децата и внуците си да изпитвате спокойствие, а не неудобство!

P.S.- Иван Иванов е петият в листата за общински съветници на „Демократи за „Десетият град””. Той работи като мениджър обслужване на клиенти в банка. Това е единственият банкер в челните места на листите за общински съветници в Шумен, което ще донесе за повишаване на компетенциите на органа на местно самоуправление във връзка с управлението на изтегления голям облигационен заем.

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Интервю с Васил Тодоров

Организация ПР-СИ & ЧОЧО питат:

- Защо искате да сте общински съветник?

- Имам опит в Общинския съвет и чувствам, че мога да бъда полезен.

- Какво може Общинският съвет?

- Общинският съвет може всичко по отношение развитието на Общината, създавайки условия за развитие на бизнеса и привличане на нови инвестиции.

- Какво не може Общинският съвет?

- Общинският съвет не може и не трябва да си затваря очите за безхаберието на общинската администрация.

- Какво можете вие в Общинския съвет?

- Мога да бъда медиатор между шуменци и администрацията. Доказал съм го.

- Мястото в Шумен, което веднага бихте променили?

- Ще настоявам общинската администрация да приведе градската тоалетна в нормален вид.

- Мястото в Шумен, което бихте съхранили завинаги?

- Кестените в парковете в Шумен.

- Вашият призив към избирателите?

- Не оставяйте на Борисов и на Дъбов да ви избират кмет. Гласувайте!

P.S. - Васил Тодоров е вторият в листата за общински съветници на „Демократи за „Десетият град””. Той е управител на „Студентски столове и общежития” ЕАД, Клон Шумен. Също така е управител на фирма занимаваща се с подбор на кадри за ЕС и САЩ, преводи и легализации. В изтичащия мандат на общинския съвет е съветникът с най-много питания относно контрола и законосъобразността на действията на общинската администрация. Бил е още председател на Националното представителство на студентските съвети и представляващ студентите и докторантите на България в ЕС. Щастливо женен, със син на 5 години, очакво второто си дете.

Интервю с Христофор Крумов

Организация ПР-СИ & ЧОЧО питат:

Ние, момичетата от „ПР-Студентска инициатива” и Стоян Вълчев сме студенти в Шуменски университет в специалностите Връзки с обществеността и Журналистика. С удоволствие приехме предизвикателството да участваме пряко и доколкото можем професионално в предизборната кампания на Иван Капралов и „Демократи за „Десетият град””. Като млади хора, които са толкова близо до предизборната битка, си запазихме правото да зададем нашите въпроси. По този начин целим да внесем яснота по отношение приоритетите на нашите кандидати. За себе си и за читателите...

- Защо искате да сте общински съветник?

- Чувствам се подготвен. Стопанският, житейският и специфичният опит, натрупан през годините, са капитал, който съм готов да предам за правилното развитие и благополучието на Шумен.

- Какво може общинският съвет?

- Общинският съвет е законодателният орган на всяка една община. В тази връзка от решенията, които взимат общинските съветници зависи всяка една сфера от живота на нашите съграждани. От нормална бизнес среда, през култура, здравеопазване, спорт и т.н.

- Какво не може общинският съвет?

- Естествено не може да влияе на макроикономическите тенденции в национален мащаб. Това не означава, че не би могъл да ги използва и прилага на местно ниво. Добрите практики и опит би следвало да се прилагат, а не да се открива „топлата вода”.

- Какво ще можете вие в общинския съвет?

- Имам завършени две магистратури – „Електроинженер” и „Счетоводство и контрол”. От 11 години съм управител на фирми с разнообразни стопански и търговски дейности. Вероятно бих бил полезен в постоянните комисии по „Териториално и селищно устройство” и „Икономическа политика”.

- Мястото в Шумен, което виднага бихте променили?

- С тъга си спомням стария център на Шумен – района около хотел „Мадара”. Точно този район бих променил веднага. За съжаление необратимо е да се върне това, което имахме - липите, старите възрожденски къщи... Но поне това място би могло да стане безопасно и да се възстанови връзката между Театъра, „Казанджийската улица” и площад „Оборище”.

- Мястото в Шумен, което бихте съхранили завинаги?

- Природен парк "Шуменско плато”, „Кьошковете”, градската градина, зелените петна, детските площадки…

- Две изречения към избирателите.

- Само едно. Гласувайте!

P.S.- Христофор Крумов е четвъртият в листата за общински съветници на „Демократи за „Десетият град””. Той е изпълнителен директор на „Билидининвест мениджмънт” АД. Фирамата е насочена в областта на строителството. Образованието, професионалния път и опита на Христофор Крумов го правят полезен в бъдещето на стопанската политика на Община Шумен и работата на общинските търговски дружества.

сряда, 19 октомври 2011 г.

Интервю с д-р А. Попов

Организация ПР-СИ & ЧОЧО питат:

Ние, момичетата от „ПР-Студентска инициатива” и Стоян Вълчев сме студенти в Шуменски университет в специалностите Връзки с обществеността и Журналистика. С удоволствие приехме предизвикателството да участваме пряко и доколкото можем професионално в предизборната кампания на Иван Капралов и „Демократи за „Десетият град””. Като млади хора, които са толкова близо до предизборната битка, си запазихме правото да зададем нашите въпроси. По този начин целим да внесем яснота по отношение приоритетите на нашите кандидати. За себе си и за читателите...

- Защо искате да сте общински съветник?

- Защото мога да бъда полезен с опита и познанията си.

- Какво може общинският съвет?

- Може и трябва да управлява политиката за развитие на Община Шумен.

- Какво не може общинският съвет?

- Не може да взема решения в ущърб на избирателите, което за съжаление е практика.

- Какво можете вие в общинския съвет?

- Мога да предлагам решения на проблеми и да изисквам изпълнението на проектните планове и програми.

- Мястото в Шумен, което веднага бихте променили?

- Не са едно и две местата, които трябва да се променят.

- Мястото в Шумен, което бихте съхранили завинаги?

- Всички места и обекти, свързани с историята на Шумен.

- Вашият призив към избирателите!

- Уважаеми избиратели, за живущите в Община Шумен „ония горе”, за които обикновено се приема, че „не мислят за обикновения човек” са 41 общински съветници и един кмет. Призовавам ви да направите усилие и да гласувате за кандидати, които няма да ви разочароват.

P.S. – Д-р Антон Попов е третият в листата на „Демократи за „Десетият град””. Поради възрастта си /72 г./ и утвърдената практика, това ще е общинският съветник който ще поведе първото заседание на общинския съвет в новия мандат. Д-р Антон Попов е бивш директор на Регионалната ветернарно медицинска служба и бивш председател на постоянната комисия по Екология в общинския съвет. Експерт, който ще се грижи за екологията, чистотата и овладяването на популацията на бездомните кучета в общината.

На 21.10.2011 г. Любен Дилов ще представи новата си книга "Седем часа разлика" в регионалната библиотека. Всички са добре дошли.

понеделник, 17 октомври 2011 г.

Интересни картинки

Днес времето е мрачно и студено. Ако имате възможност въобще не си показвайте носа навън. По-добре си останете вкъщи и гледайте картинките, които съм ви подбрал.
Хапка пийка. Бира да има другото лесно.


Ето на това му се вика разходка из еко среда.


Всичко за децата...


Надписът на обувките казва всичко...


Ето и нещо за феновете на Междузвездни войни.


Какво да ви кажа...Макдоналдс са навсякъде и винаги изглеждат долу-горе така.


Ей, ако не спреш да ми дърпаш завивката, ще ядеш много бой!


Яж да пораснеш голямо!


Ауди, лилав цвят...думата на табелата е просто неизбежна.