четвъртък, 3 юни 2010 г.

На къде ще поемем ?


Знам че в блога пишем основно за спорт, но сега искам да избягам малко от тази тема. Днес докато отивах към университета се замислих на къде отива тази държава и в каква посока сме тръгнали. Освен, че трябва да ги стигнем европейците, не трябва ли да има някакъв път по който да поемем? Не е ли по логично да започнем да развиваме дадена сфера от икономиката, която да привлече повече капитали в България за да имаме финансов ресусрс да инвестираме в други области от обществения живот? Мислейки за това на къде може да се развиваме стигнах до три, според мен, логични избора - земеделие, нови технологии и туризъм.
По времето на социализма, България е била селскостопанска държава, макар на някои да им се е искало да вървим по пътя на тежката промишленост. Всъщност в селското стопанство имаме изключително много потенциал. Освен, че хората обработвали преди големи поля засадени с най-различни култури, все още могат да ни помагат с опита и знанията си, с програми като Сапард, които подпомагат земеделието можем да постигнем не лоши резултати за сравнително кратък срок от време. Факт е че разполагаме с отличен климат и благоприятни почви за производство на много плодове и зеленчуци, които са популярни и търсени в западна европа. Във време, когато границите паднаха и свободната търговия на запад не е мираж, а реалност, износа на селскостопански продукти може сериозно да тласне икономиката ни напред. Какви обаче са проблемите? Младите хора не са привлечени от живота на село. В момента животът там е много тежък, а труда полаган в сферата на селското стопанство просто не е заплащан подобаващо. Ето защо младите хора предпочитат да се ориентират към работа в големите градове, където има визможност за реализация и сравнително добро заплащане без да се полага изтощаващ физически труд. Поради това че хората са откъснати от земята и всички предпочитат да изгарват хляба си седейки пред компютър, а не на нивата смятам, че шанса за успех в тази сфера е около 25-30 % - имаме добри условия, но трудно ще намерим човешки ресурс, който е необходим за засяване и прибиране на реколтата.
В новите технологии от своя страна също имаме опит. Тук искам да уточня, че не става въпрос само за производство на компютри, а за всякакъв вид високи технологии, като разработване на софтуер за телефони и компютри производство на фотоапарати и камери и прочее. Както добре знаем най-добрите компютърни вируси са произведени от българи, първия компютър също е произведен от нашенец, наш сънародник е изобретателят на първия електрически часовник. С две думи бива ни в техниката било то за добро или за лошо, е ако се постараем може да стане за добро. В момента не е тайна за никого, че от България ежегодишно изтичат мозъци към западна европа и САЩ. Много млади способни и талантливи българи предпочитат да работят и учат в чужбина, защото там образованието е по-добро - заплащането също. Какво може да се направи по въпроса? Може да инвестираме първо в образованието на тези млади хора за да предпочетат да учат в родината си вместо зад граница. С подходящи данъчни облекчения може да привлечем чужди фирми, които да инвестират в изграждане на заводи за всякакъв вид нови технологии, където хората получили добро образование да работят след димпломирането си и кадето да реализират идеите и потенциала си. За жалост тези неща сякаш са много повече в сферата на фантазията и мечтите отколкото близо да реалността. Едва ли скоро ще можем да постигнем стандарт на живот близък до този на държавите от западна европа, което е задължително условие да задържим специелистите си. Шанс за успех 30-35% имаме ресурс от млади и талантливи хора, които да работят в сферата на високите технологии, за жалост обаче нямаме нужния стандарт на живот и шансове за професионална реализация за да ги задържим в България.
Туризмът от своя страна уж се развива ама и това, като всичко останало не правим баш като хората. Това което сме постигнали са 2-3 летни курорта, които са застроени безразборно и не могат да предложат условия за спокойна почивка. По-скоро това са 2-3 мини Лас Вегас-а, които за сега не са на нивото на световната столица на хазарта. В туризма обаче има една ниша, която пренебрегваме, а тя въобще не е за пренебрегване. За какво става въпрос? Знаете ли че сме на трето място в Европа по културно историческо наследство? Преди нас са само Италия и Гърция. Защо не инвестираме в това? Защо не започнем да берем плодовете на това, което са ни завещали дедите ни? Богатата ни културна и военна история може да ни донесе много повече от национална гордост. Гърция печели по 11 милиарда евро годишно от туризъм. Ние имаме какво да покажем на света трябва само да го направим годно за показване. Как да стане това? Като начало крепости като тези в Плиска и Велики Преслав както и всички други трябва да бъдат изградени изцяло. Какво значи това? Експетна комисия от историци да реши кой период от историята на крепостта е най-интересен и извладяващ. След това да се възстановят изцяло постройките от тази крепост. Да бъде подходящо осветена и задължително да има екскурзоводи владеещи поне два чужди езика, които да спомогнат за приятното прекарване на туристите. Важна част от популяризирането на тези обекти е рекламата им. В момента се отделят крайно недостатъчно средства за реклама на страната ни по света. Мисля че шанса за успех в сферата на туризма е значителен да кажем към 60%. Ако гореизложените идеи бъдат реализирани и се поработи по инфраструктурата и по подобряване качеството на обслужването, мисля че ще успеем да привлечем много чуждестранни турсити, които да идват тук не само за да се наливат с алкохол, а и такива които да се запознаят с многовековните ни история и култура. В резултат на това ще влязат свежи пари в икономиката ни и така бихме могли да излезем от вече 21 годишната криза в която живеем.

Жозе Моуриньо - специалитета на Специалния

Жозе Моуриньо - един от най-коментираниоте хора във футбола напоследък. Доказъл се като невероятен трньор и прочул се с чепатия си характер и многобройните скандали с колеги треньори. Родения на 26 януари 1963г. в Сетугал, Португалия нарича себеси „Специалния” и поне засега самочувствието му е с огромно покритие. Той е двукратен победител в Шампионска лига с „Порто” и „Интер”,шампион на Португалия(Порто), на Англия(Челси) и на Италия(Интер). Жозе е и треньора с рекорд като домакин - 1 загуба за 8 години. Наистина феноменален треньор, който се захвана с едно ново предизвикателство испанския „Реал” . Дали ще успее да разбие хегемонията на „Барселона”, ще разберем още през следващия сезон, но до тогава съм подбрал топ 10 на най-култовите фрази изричани от „Специалния”.

10.Учих италиански по пет часа всеки ден с месеци, за да разговарям с футболистите, медиите и феновете. Клаудио Раниери бе в Англия пет години и не се научи да казва “Добро утро” и “Добър ден”. Той е спечелил една Суперкупа, малка купа. Никога не е вдигал важен трофей. Може би трябва да си промени нагласата, но е прекалено стар за това.
Жозе атакува Раниери
9.Когато видях Рийкард в стаята на съдиите не можах да повярвам. Когато Дидие Дрогба бе изгонен не бях изненадан.
През 2005 след мачовете с Барселона
8.Историята ми като треньор не може да бъде сравнявана с тази на Рийкард. Той няма нито един трофей, а аз имам много.
През 2005 след мачовете с Барселона
7.Ло Монако какво е това? Чувал съм за Байерн Монако (б.р. Мюнхен), пистата в Монако, но не и за Ло Монако.
Жозе за президента на Катаня Ло Монако, който каза че иска да запуши устата му
6.Той е воайор. Обича да гледа другите. Нали знаете, че има хора, които държат вкъщи телескопи, за да видят какво се случва у съседа. Той говори, говори и пак говори за Челси.
Жозе за Арсен Венгер през 2005 г.
5.Както казваме в Португалия докараха автобуса и го оставиха пред целта. Щях да съм много разочарован ако бях фен, който е платил 50 паунда, за да гледам този мач, защото Тотнъм дойдоха да се бранят.
Обвинява Тотнъм след равенството през 2004 г.
4.Ако исках спокойствия щях да остана в Порто. Там щях да съм вторият най-велик след Бог, дори и да не спечеля нищо повече.
3.Това дори не е игра между мен и него. Това е игра, в която едно хлапе казва нещо, като не показва уважение. Сигурно е от тежкото му детство, липсата на образование или и двете.
Жозе за Кристиано Роналдо
2.Роналдо е добър, но не е най-добрият. Ще вземе Златната топка, защото тимът му спечели титлата и Шампионската лига. За мен Ибрахимович е най-добрият.
1.Моля, не казвайте, че съм арогантен. Аз съм европейски шампион и мисля, че съм специален.

понеделник, 31 май 2010 г.

Безинтересни коментари VS Интересни мачове


На 11 юни започва световното първенство по футбол. Сега ще започнат да се пишат добре познатите клишета как за месец светът ще е футбол, в коментарните предавания ще се канят футболни специалисти, които може би някога, дори са ритали топка, ще гледаме и слушаме едни и същи глупости в продължение на месец. Меси трябвало да подаде по земя, Кака трябвало да бие а не да финтира, Фърдинанд сбъркал като изчистил в корнер, а не в тъч, Роналдо трябвало да мисли за футбол, а не за жени... поредната порция простотии, която ни залива от масмедиите по време на големи футболни форуми. Това, което колегите от големите медии не разбират или по лошо се правят, че не разбират е факта, че футболът е жив спорт и всичко там се случва за части от секундата и няма време за дълги размисли. Нас обикновенните зрители не ни интересува какви възможности е имал Меси или Кака като е излязъл сам срещу вратаря - те са ясни, интересува ни дали има гол или не , дали има засада или не, дали има корнер или не. Тези футболисти не случайно са на Мондиала. Там са защото знаят, какво да правят и как да го правят кадърно, докато всеки футболен специалист, който си дава експертното мнение в студиата преди мачовете най-често е доказано некадърен, защото повечето са минали през наши национални или клубни отбори и са се провалили с гръм и трясък, изключение прави само Димитър Пенев. По-голямата част от зрителите не обръщат никакво внимание на студиата преди и след мачовете, по простичката причина, че прогнозите и очакванията там доста често се разминават с това, което се случва на терена. Причина за това е чв гостите не са особено компетентни, като става въпрос за футбол от световна класа - за нашата дейсвтвителност може и да са на ниво, но това което гледаме по родните терени все по малко заприличва на футбол. За това мисля, че родните телевизии и специално тази, която ще излъчва Мондиала ще е много по-добре да направят 10 минутни видеовизитки на отборите, които ще играят съответния мач и да не ни затормозяват с нискокачествени разговори на тема "кой трябваше да бие фаула в 30-тата минута".
Съвет на Авантж : За приятно гледане на Световното намалете телевизора за да не чувате жуженето от трибуните, отворете една студена бира и извикайте няколко приятели и си гледайте мачовете с кеф. Ние ще се постараем да пишем по някой неангажиращ коментар за по-интересните двубои.

Североизточна „В” АФГ

Вчера се изигра последния XXXIV кръг от североизточната „В” група. След като 33 кръга „Доростол” и „Разград” неможаха да се излъжат кой да заеме първотро място, всичко трябваше да се реши в мач помежду им точно в този последен кръг.
На стадион „Луй Айер” в Силистра пред рекордните за „В” група около 6000 зрители „Доростол” излезе срещу „Разград”, като разликата преди този мач беше една точка преднина в полза на „Разград”, които заемаха първото място през целия пролетен плусезон. След голове на Емануил Методиев в 36-ата и Тихомир Ченешков в 70-ата възпитаниците на Геори Иванов – Геша не сбъркаха на домашна сцена и победиха „Разград” с 2-0. Така „Доростол” се завърна в „Б” група след като отпадна преди 5 години.
Освен за първото място битката беше жестока и в дъното на таблицата където в крайна сметка към напусналия „Ендже”(Царев брод) в областната група ще играе и „Аксаково”, който беше разбит от „Рапид” в Дивдядово с 10-0.
Ето всички резултати и крайното класиране в североизточната „В” АФГ


30 май 2010, неделя, 17:00 ч

Септември 98 (Тервел) - Кубрат 2007 (Кубрат) 5:1

Доростол 2003 (Силистра) - Разград 2000 (Разград) 2:0

Ендже (Царев брод) - Две могили (Две могили) 0:3 сл.

Преслав (Велики Преслав) - Ботев 2008 (Нови пазар) 1:1

Скрита сила (Мъдрево) - Черноломец 04 (Попово) 2:4

Шабла (Шабла) - Бенковски (Бяла) 4:2

Суворово (Суворово) - Тополите (Тополи) 7:0

Рапид (кв.Дивдядово, Шумен) - Аксаково (Аксаково) 10:0

Черноморец 2003 (Бяла) - Спортист (Генерал Тошево) 7:0 сл. - прекратен при 4:0, когато Спортист остава с 6 човека на терена. На Черноморец 2003 е присъдена служебна победа със 7:0

...........................................................................................М П Р З Г Р .....Т
1. Доростол 2003 (Силистра) ...................................34 26 4 4 81:23 .....82
----------------------------------------------------------------------------------------
2. Разград 2000 (Разград) ........................................34 26 2 6 79:28 ....80
3. Септември 98 (Тервел) .........................................34 17 8 9 47:30 ....59
4. Черноломец 04 (Попово) ......................................34 19 2 13 66:38 ..59
5. Черноморец 2003 (Бяла, обл.Варна) .................34 16 9 9 62:35 ....57
6. Шабла (Шабла) ......................................................34 18 3 13 65:56 ..57
7. Две могили (Две могили) ......................................34 16 9 9 61:32 ....57
8. Рапид (кв.Дивдядово, Шумен) ...........................34 17 6 11 65:41 ...57
9. Бенковски (Бяла, обл.Русе) ................................34 17 4 13 82:57 ...55
10. Суворово (Суворово) ..........................................34 14 5 15 59:52 ..47
11. Скрита сила (Мъдрево) .....................................34 13 6 15 57:62 ...45
12. Преслав (Велики Преслав) ...............................34 11 5 18 49:57 ...38
13. Спортист (Генерал Тошево) .............................34 10 7 17 42:61 ...37
14. Ботев 2008 (Нови пазар) ..................................34 11 3 20 34:66 ...36
15. Тополите (Тополи) .............................................34 11 3 20 50:77 ...36
16. Кубрат 2007 (Кубрат) .......................................34 10 3 21 43:81 ...33
---------------------------------------------------------------------------------------
17. Аксаково (Аксаково) ..........................................34 11 0 23 35:86 ..33
18. Ендже (Царев брод) ...........................................34 3 1 30 9:104 ....10