събота, 20 ноември 2010 г.

Димитър Горов


Димитър Горов е едно от онези имена, които не ни говорят нищо, но на тях дължим всичко. Той не е известен като Ботев или Левски, които е познавал лично. Вероятно няма да го видите да ви гледа от някоя картина на стена. Няма да чуете наш политик да казва "както е казал Димитър Горов...". Не той не е някой прочут деец на националноосвободителното ни движение. Но Димитър Горов е дал всичко, което има за да съществува свободна България.

Роден е на 28 юни 1840 в Пещера. Когато е на 16 години се мести в Браила, а по късно се установява в Гюргево. Благодарение на своето трудолюбие, находчивост и икономия, успява да натрупа капитал и да отвори фабрика за свещи и сапун. Всички спечелени пари дава за свободата на България. Сближава се с Любен Каравелов, Васил Левски, Ангел Кънчев, Стефан Стамболов и Христо Ботев. Димитър Горов помага с част от парите за да бъде изпратена до Вардин четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през 1868г. През есента на 1875 г. наема къща за Гюргевския революционен комитет. Неговата "кесия" била отворена за всеки изпаднал в беда бунтовник. За него не било присъщо да отказва помощ на хората борещи се за свободата на отечеството. Димитър Горов финансира издаването на "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова" (1875г.) и "Песни и стихотворения от С. Стамболова" (1877г.). Дава част от парите, с които Христо Ботев купува печатницата си. Взема дейно участие при организирането на четите на Таню Стоянов и Христо Ботев. Придружава Ботевата чета от Гюргево до Бекет (Ботев му предава прощалните писма до семейството и приятелите си). От Бекет Горов изпратил до европейски вестници телеграмата, с която Ботев осведомява европейската общественост за целта на преминаването на четата му в България, което разбира се е било абсолютно забранено. По тази причина е арестуван и затворен в букурещкия затвор "Въкърещ". Неговия брат, Атанас Горов, е участник в четата на Ботев и загива на Милин камък. По време на Руско-турската война, разпродава цялото си имущество и се присъединява към руската армия като преводач. След Освобождението живее в Трявна, с. Дерманци, Ловешко, и Плевен. Умира на 7 декември 1881 г. в Трявна в крайна бедност и нищета. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в Пещера.
Това е живота на един истински партиот. Не като Волен Сидеров поблазнен от облагите на властта. Не Димитър Горов е пример за алтруист - дал всичко което има за да съществува свободна България. Той заслужава и трябва да бъде помнен, защото от богат човек, който има всичко, се превръща в бедняк и умира в крайна мизерия за родината, която безумно обича.

Уникален обрат на "Емирейтс"


На уникален обрат станахме свидетели в дербито на Лондон между отборите на Арсенал и Тотнъм. Артилеристите поведиха още в 9-та минута чрез Самир Насри, който се възползва от неразбирателство между вратаря на шпорите Аурелио Гомес и Беноа Асу-Екото. В 27-та Арсенал отбеляза втори гол, негов автор бе Маруан Чамак, като основен принос за попадението имаха звездите на топчийте Андрей Аршавин и Сеск Фабрегас. На полувремето резултата бе 2:0 за Арсенал и по всичко личеше, че домакините няма да имат големи затруднения до края на мача. Само 5 минути след подновяването на играта звездата на Тотнъм, Гаред Бейл върна отбора в мача след голов пас на Рафааел Ван дер Ваарт. В 67-та минута, бе отсъдена дузпа в полза на Тотнъм. Ван дер Ваарт застана зад бялата точка и бе сбърка - 2:2. В 86-та минута след асистенция на най-добрия в този мач Ван дер Ваарт от фаул Юнес Кабул смълча трибуните на "Емирейтс стейдиъм" - 2:3 за Тотнъм.
Така Шпорите взеха важна победа срещу вечния си съперник Арсенал и се изкачиха до 5-то място в класирането с равни точки с Манчестър Сити, но и с мач повече. Топчийте запазиха второто си място, но при успех на Манчестър Юнайтед днес ще се смъкнат на трето място.

петък, 19 ноември 2010 г.

Една забравена легенда


Вероятно не сте чували за него. Не е изрекъл "лети като пеперуда жили като оса", нито е отхапал ухото на Холифийлд. Но той е по-добър боксьор от Мохамет Али и Майк Тайсън. Как е възможно? Възможно е. Той се казва Роки Марчиано и е единственият бойсьор, който никога не е бил побеждаван. Роден е на 1 септември 1923 в Масачузец, САЩ. За 8 години на ринга има 49 срещи - победил във всички.
Дебютира през март 1947, когато е на 24 години. През 1951 Роки се изправя срещу легендарния Джо Луис и го нокаутира в осмия рунд. На следващата година се изправя срещу световния шампион в тежка категория Дърси Джо Уолкът - побеждава го в 13-я рунд, а срещата е определена като "борбата на годината" от "Ринг магазин". Победа след победа и стигаме до последния мач в живота на Роки Марчиано през септември 1955. Непобедимият излиза на ринга срещу легендата Арчи Мур и го побеждава в деветия рунд. След тази среща Роки се отказва тъкмо навършил 32 години. Причината е здравословен проблем в гърба. След края на спортната си кариера Марчиано се занимава с бизнес. Загива ден преди да навърши 46 години - на 31 август 1969 в катастрофа със самолет.
Много хора смятат, че Роки Марчиано е прототипа на Роки Балбоа - главен герой във филма "Роки". Това обаче не е вярно - прототипът на героя на Силвестър Сталоун е Чък Венпер. Ето това е живота на един Роки, който някои не бяха чували въпреки, че той значи изключително много за бокса. Следващия път когато гледате "Роки" навярно ще се сетите, че освен Роки Балбоа има един друг Роки, който никога не е бил побеждаван.

четвъртък, 18 ноември 2010 г.

ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ



Ще коментирам една много сериозна за обществото тема, темата за изоставените деца на България. Някои от Вас ще кажат, че всичко, което е можело да се каже по темата се е казало, но българите сме способни както много да помним, така и бързо да забравяме.
Бях провокирана да напиша този материал от фактите, които информационна агенция „Фокус” публикува на страниците на своят сайт днес в 18 часа. В град Бургас днес предвидиха 200 000 лева за за финансово подпомагане на „ин витро” процедури в бюджета за следващата година. Това е една много радостна новина, но задава ли си някой въпроса кой, как и с какви средства ще обгрижва децата по домовете? Изоставените деца, които имат нужда от обич, много грижи, топла семейна обстановка и родители, които да им отделят нужното внимание, за да растат здрави както физически, така и умствено.
За пореден път искам да напомня на всички черната статистика, която не представя държавата ни в добра светлина. България е на първо място в Европа по изоставяне на деца до 3-годишна възраст, сочи статистиката от последните няколко години. Само за 12 месеца в домовете у нас са изоставени 2094 малчугани, от които 1400 са под 1 година. Броят на осиновяванията е в пъти по-малък. Нека всеки българин да се замисли над това и да си направи равносметка. Лично аз мисля, че трябва управляващите да помислят сериозно над тази грозна за държавата статистика. В Шумен се намира един от домовете за изоставени деца на възраст от 0 до 3 години. Искам да помоля всеки, който има свое становище по въпроса нека да коментира. Нека да не сме безпристрастни. Децата на България са нейното бъдеще!

сряда, 17 ноември 2010 г.

Българите. Близки и всъщност толкова далеч един от друг


Много неща свързват хората по света. Като цяло ни свързва факта, че сме човеци. Всички имаме глава, ръце, крака (различни от животинските крайници)- тези физически качества, ни отличават от другите същества. Всички хора притежават и разум. При някой по-силно изразен, при други не, но той ни свързва като членове на даден вид и ни различава от другите животински видове.
Общото между всички нас е, че всеки принадлежи към определен етнос, гражданин е на определена държава, но въпросът, който искам да коментирам е какво свързва нас, българите, респективно и какво ни разделя.
Изхождайки от Вазовото „Аз съм българче”, свързва ни това, че принадлежим към една нация, говорим един език, принадлежим на дадена култура, възпитавани сме възоснова на определени ценности и норми, родени сме в границите на една страна. Искаме или не ние сме част от тази общност, в която сме родени, израстнали и изградени като личности. Принадлежим на България, празнуваме националните й празници, живеем съобразно нейните стандарти и закони, но кое ни различава? Кое различава българите едини от други?
„Българин да се наричам,
първа радост е за мене.”
Колко от нас се гордеят да се нарекат българи? Болшинството ще отговорят, че са горди от факта, че са българи, защото имаме богат език, велика история, ще посочат и други факти, които обаче ще бъдат несъмнено историзми. Ще изрецитират част от произведение на велик поет и ще кажат, че някога е имало Златен век. А какъв е XXI век за българите? Какви са нашите ценности, какъв е нашият морал, какви сме ние за света и какъв е света за нас? Кретаме някак във великата Европа, гоним стандарти запъхтяно, мъчим се да надграждме нещо, чиито основи заплашително се клатят. За здравата и висока кула трябват неимоверно здрави основи, а в основата на едно общество, на една държава, сме ние – нейните жители. Колко на брой са българите с ясно изградена гражданска позиция, тези които работят с цел да подобрят общия стандарт, общототo културно, духовно или икономическо състояние, или поне се борят да усъвършенстват себе си, за да променят поне една частица от България? Колко са тези, които не приемат бездушно всичко, което им се наложи и не си казват „какво от това?”? А иначе всички искаме нещо по-добро, очаквайки едва ли не да падне от небето.
Като българка аз знам хиляди свързващи и разделящи ни факти, познавам историята ни, като всеки образован български гражданин, не гадая относно бъдещето ни, но ще посоча това, което трябва да ни свързва най-вече като жители на тази страна. Нека да ни свързва стремежът към израстване като нация, като образование, като изкуство, като желание за живот и реализация в една по-добра България, нека ни свързва работата в тази насока. Ако всеки от нас повярва в своите възможности и се отдаде на тази така важна кауза - нашето бъдеще, то след време може би ще ни свързват думите „Аз мога, аз успях, аз съм горд от това, че живея и работя в България!”

Павлина Богомилова

неделя, 14 ноември 2010 г.

Мачовете в Неделя


По-интересните мачове от неделния ден:

13:30 Лацио - Наполи

Втория в класирането на серия "А" Лацио приема третия Наполи. Римските орли са записали 7 победи през сезона, но загубиха последните си 2 мача, така че днес ще гонят победата пред своя публика.
Наполи са в серия от 3 поредни победи и със сигурност искат тя да продължи. Оспорваният мач между втория и третия е добро начало за футболния следобед, който предстои.

16:00 Бари - Парма

Отборът на Валери Божинов се върна на правия път и в последния кръг записа едва втората си победа в шампионата. С 11 точки пармалатите заемат 16 място, като със същия актив от точки са още 4 отбора разпределени между 15 и 19 място. На последното място във временното класиране е отборът на Бари с 9 точки. В последните си 5 срещи Бари са спечелили едва една точка и е време да започнат да побеждават, ако не искат догодина да играят в серия "Б".

18:00 ЦСКА - Локомотив (Пловдив)


В късния следобед е дербито на днешния ден в "А" група. Седмият във временното класиране ЦСКА приема шестият Локомотив. След крайно слабото начало на сезона червените отново започнаха да печелят и в последните си 3 мача имат пълен актив от 9 точки. Армейците няма да могат да разчитат на силно представящият се през този сезон Спас Делев, чието място вероятно ще се заеме от Грегъри Нелсън.
Локомотив е във възход и не познава вкуса на загубата вече 6 двубоя, като е спечелил 3 от тях. Железничарите очакват сериозна подкрепа от своите фенове като по неофициални данни се очаква в София да пристигнат около 1500 черно-бели фенове.

18:00 Челси - Съндърланд

В същият час в който ще се срещнат ЦСКА и Локомотив в Англия шампионът Челси приема Съндърланд. В последните си 5 мача лидерът в класирането Челси е записал 3 победи, 1 равен и 1 загуба. Лондончани притежават най-стабилната защита като за 12 срещи са допуснали едва 5 гола, а са отбелязали 28 - най-много сред всички отбори в Премиър шип.
Съндърланд от своя страна се представя колебливо и е записал 2 победи, 2 равни и 1 загуба в последните си 5 мача. Черните котки заемат 9 място с 16 точки - толкова колкото имат три отбора зад тях в класирането.

20:00 Спортинг Хихон - Реал Мадрид


Втория в класирането Реал Мадрид е гост на 13-я Спортинг. Белия балет, който няма загуба през сезона и е първи по отбелязани голове - 27 и с допуснати едва 5 ще се бори за задължителни 3 точки, с кеото ще изпревари основния си конкурент Барселона. Играчите на Жозе Моуриньо бележат средно по 2.7 гола на мач, така че тази вечер може да разчитаме на голово шоу от Роналдо и компания.
Спортинг Хихон има 2 равни и 1 загуба в последните си 3 срещи и поне на хартия нямат голям шанс да се противопоставят на Белия балет.

21:45 Интер - Милан

Късния мач тази вечер е за едно от най-големите дербита в Европа. Първият Милан е символичен гост на петия Интер. Въпреки че ги разделят 3 места разликата между вечните съперници от Милано е само 3 точки. И това като всяко дерби ще е преди всичко за чест и слава, а не чак толкова за 3те точки. Това е дербито на Италия, каквото и да се каже за този двубой ще е малко. Този мач просто трябва да бъде гледан, направете го няма да съжалявате.