събота, 14 май 2011 г.

Манчестър Сити вдигна ФА къп

След като по-рано днес Манчестър Юнайтед триумфира с титлата в Премиър шип и другия голям клуб от Манчестър не остана по-назад. Манчестър сити победи с 1:0 Стоук Сити и вдигна купата в най-стария турнир в Англия - купата на футболната асоциация. Пред 88 643 зрители на Уембли с гол на Яя Туре небесносините спечелиха първия си трофей от 35 години. Тази купа е от изключително значение тъй като до сега собствениците на Манчестър сити бяха инвестирали колосални суми в клуба, а трофей липсваха. Футболистите на Роберто Манчини доминираха през цялата първа част, но не успяха да уползотворят положенията си. През второто полувреме Стоук сити, които играеха първия финал в историята си изравниха играта, но в 74-та минута Яя Туре отбеляза така скъпоценният гол. Той падна след като защитата на Стоук не успя да изчисти навреме една топка от наказателното поле и от около 10 метра с мощен изстрел Туре донесе дълго чаканата купа. Така момчетата на Роберто Манчини покриха програма "минимум", която бе отборът да се класира сред първите 4 отбора в първенството и да завоюва поне една купа.

Юнайтед на върха в Англия

Манчестър Юнайтед спечели за 19-и рекорден път титлата в Англия. Момчетата на сър Алекс Фъргюсън завършиха наравно 1:1 като гости на Блекбърн и спечелената точка им осигури титлата кръг преди края на надпреварата в Англия. Димитър Бербатов бе резерва за своя тим и влезе в игра след почивката. Блекбърн започна по-добре двубоя и закономерно поведе в 20-та минута след красив гол на Брет Емертън. До края на полувремето Юнайтед се опитаха да вкарат изравнителен гол, но липсата на късмет в някой ситуации им попречи. При резултат 1:0 завърши първото полувреме. След почивката Манчестър Юнайтед излезе изключително надъхано и резултата от това не закъсня. Първо в 50-та минута Юнайтед имаха претенции за дузпа след спорно единоборство между Валенсия и Живе. Натискът на гостите продължи и в 73-та минута бе отсъдена дузпа за нарушение срещу Чичарито. С изпълнението се зае Уейн Рууни и не сбърка. След гола червените дяволи се прибраха в зашита и зачаха края на мача. Целта бе ясна - убиване на темпото и чакане на последния съдийски сигнал. До края на мача Блекбърн не можа да промени нищо, което даде възможност на червените дяволи да вдигнат трофея за 19-ти път в своята история. С тази си титла сър Алекс Фъргюсън изпълни едно свое обещание дадено преди повече от 20 години – че ще направи Юнайтед отборът с най-много титли на Англия. До сега първото място се делеше между вечните врагове Ливърпул и Манчестър Юнайтед, които имаха по 18 спечелени трофея. Това е втората спечелена титла на Англия от Димитър Бербатов, който има и уникалната възможност да стане голмайстор на Висшата лига.

сряда, 11 май 2011 г.

Няма да стане

„Няма да стане” – вероятно сте чували този израз хиляди пъти. Днес го чух от един бивш съученик. Пита ме какво уча, после каза „няма да стане, няма реализация”. Лошото е, че този негативизъм ни залива от всякъде. Всеки, който се опита да прояви самоинициативност или оригинално мислене е контриран с „няма да стане”. Какво ни кара да сме толкова неуверени? Защо в младежите го няма буйния, самоуверен, на моменти дори луд, младежки дух? Та нали тъкмо с това са ценни младите хора – мислят си, че всичко е възможно. Какво стана с онази изтъркана фраза „няма невъзможни неща”. Какво би се случило, ако Васил Левски си беше казал „абе май няма да стане” и си бе останал монах? Каква би била съдбата на съвременния свят, ако сър Исак Нютон, бе избрал да си остане във фермата на майка си, вместо да отиде в Тринити Колидж в Кеймбриджкия университет? Историята е пълна с хора, които са вярвали, че ще успеят – и са успяли. Крайно време е да повярваме в това, че сме на този свят за да се борим и да успяваме. Трудности има и винаги ще има – без тях няма да е интересно. От трудността на битката се получава сладостта на победата. Ако Барселона и Манчестър Юнайтед играеха само финалът на Шампионската лига и не извървяваха пътя до върха, това щеше да е само още един мач между 2 великолепни отбора, а не спортното събитие на годината. Не се заблуждавайте, с каквото и да се захванете то ще бъде трудно, на моменти ще изглежда невъзможно, но само с постоянство и непримиримост ще имате желаните успехи, въпреки неуспехите, въпреки недоброжелателите, въпреки всяко „няма да стане” трябва да продължавате напред за да си кажете един ден „пътят бе страшен, но славен”! Keep walking!

неделя, 8 май 2011 г.

Роди ли се новият Шумахер

От известно време журналисти, фенове та дори пилоти и мениджъри на отбори се питат едно: не се ли роди новия Шумахер? Новото немско чудо на Формула 1, Себастиан Фетел, след като миналия сезон се прбори за титлата с зверската конкуренция на Бътън,Хамилтън и Алонсо и се превърна в най-младия световен шампион, този сезон след три победи от четири изминали състезания лети към титлата с пълна газ. Пилотът на Ред Бул е първи във временното класиране с 93 точки и е на цели 34 точки от втория Люис Хамилтън.
Роденият на 3 юли 1987 година германец започва състезателната си кариера през 1995 година с картинга. Там германецът стига до поредица от успехи, което го води до Формула БМВ през 2003 година, където веднага стига до второто място в крайното класиране. През следващата година вече Фетел не може да бъде спрян и с 18 победи от 20 състезания си осигурява титлата по такъв убедителен начин, с който поставя рекорд, ненадминат и до днес.През 2005 година, Фетел започва да се състезава в Евросериите Формула 3. През 2007 притежаващия потенциал на бъдеща звезда, Фетел влиза в отбора на Торо Росо за дебютния си сезон, който се оказва невероятен. Себастиан доказва, че е един от големите играчи за сезона. Благодарение на спортният му дух, той финишира пред Хамилтън в последното състезание на Интерлагос в Бразилия и спира амбициите на британеца за титлата през този сезона. През 2009 година, Себастиан Фетел преминава в Ред Бул след изключително успешен сезон 2008. Новата кампания се оказва повече от успешна за Ред Бул а Фетел спечели четири състезания и се бори до последно с Дженсън Бътън за титлата. През 2010 австриците правят отличен болид и Фетел печели титлата с 256 точки.
Мнозина очакват от Фетел да повтори постижението си и през 2011 година. Той има бърз болид и невероятен талант но дали силите на младока да спечели втора поредн титла ще стигнат и ще се превърне в едно от големите имана на Формула 1, зависи само от него.