сряда, 9 юни 2010 г.

Закуми 2010 и приятели

Остават само няколко дни до откриването на световното първенство. На 11Юни от 17:00ч. Най-големия футболен форум започва с мача ЮАР – Мексико. Неискам да коментирам кой ще грабне титлата или дали точно африканската държава е най-подходящия домакин. Искам просто да ви представя Закуми – талисманът на това световно първенство.
Закуми е леопард. Името на талисмана идва от "ЗА" (стара абревиатура на Южна Африка) и "куми", което означава числото 10 на няколко африкански езика. Автор на дизайна му е Андриес Одендаал от Кейп Таун. Изработен е в ЮАР. Той е млад, умен, енергичен и обича футбола. Представя духа на Южна Африка. Аз мисля, че се е получил един доста добър талисман. Изглежда забавен и се вписва отлично в духа на едно световно първенство. Ще бъде голяма атракция по мачовете. Африканците са избрали едно традиционно за черния континет животно, облекли саго в екип и определено се е получило сполучливо. Като цяло историята на талисманите на световни първенства започва от далечната 1966 година когато домакин на мондиала е Англия а за талисман е избран лъвът Уили.
След това следва Мексико’70 , където да носи късмет на участниците има честа Хуанито – мексиканско момче облечено в сомбреро и екип на мексико. Талисманът носи късмет на Бразилия, като „кариоките" печелят третата си световна титла.
Следват Тип и Тап през 1974 когато домакин е ФРГ. Един от най-странните талисмани на световно първенство. На картинката ще видите две момчета, които носят бели фланелки и са много щастливи. Тип и Тап са на кадем за домакините, тъй като Бундестимът печели Мондиала. 1978 е годината на Аржентина и Гаучито – момче което носи национален екип и шапка на която пише Аржентина’78.През 1982 в Испания талисман е симпатично дебелия портокал Наранхито.
Следва Мексико’86, където човечето във форма кактус, кето е облечен в червена тениска и носи жълто сомбреро на главата наиме Пике се оказва доста сполучливо попадение. Италианците през 1990 създават Чао – абстрактна фигура в националните цветове и футболна топка вместо глава.
През 1994 в Сащ Кучето Страикър си свърши работата и донесе късмет на Българския отбор. Безспорно най-сполучливия талисман измислян досега е Футикс, френското петле родено през 1998, което донесе свтовната титла на домакинит.
През 2002 Япония и Южна Коерея създадоха Ато, Каз и Ник. Те са откровенна издънка оранжев, лилав и син приличат на някой герои от електронна игра.
На последното първенство в Германия лъвчето Голео IV, който не е нарисуван а представлява костюм носен от човек. Голео не успя да помогне на германците, но за сметка на това се оказа доста симпатичен избор за талисман.
Да се надяваме, че тазгодишния Закуми ще си свърши работата и ще донесе късмет на отборите и първенството ще бъде много много, много интересно. Все пак понякога във футбола е нужна и малка доза късмет.

неделя, 6 юни 2010 г.

Надал влезе в историята

След като спечели „Ролан Гарос”за пети път през последните шест години, Рафаел Надал записа името си в историята на тениса, като е втория сепчелил пет или повече титли от Откритото първенство на Франция.
След изминалата тежка година за испанеца, през която беше преследван от контузии, той отново се завърна на върха не само на "Ролан Гарос", не само на клей, но в световния тенис. На финала 24-годишният испанец победи Робин Сьодерлинг с 6:4, 6:2, 6:3 за 2 часа и 18 минути. Така Рафа си върна на шведа за миналата година, когато загуби от него на 1/8 финал. С този успех Надал се завърна на първото място в световната ранглиста, като измести от там Роджър Федерер.

Испанецът не допусна загубен сет през целия турнир и логично след седем победи триумфира с титлата.Въпреки че Сьодерлинг не игра лошо през първия сет, допусна пробив в много важен момент от мача и Надал успя да всземе сета. През втория сет испанецът бе безпогрешен и логично победи. Третата част също премина под доминацията на Рафа и макар, че Сьодерлинг върна един пробив, Надал вече усещаше триумфа, но не се разконцентрира нито за миг, а довърши много професионално мача. Така испанеца, който няма загубен финал на клей, повтори представянето си от 2008 година, когато отново триумфира без загубен сет.

С тази победа Тореадорът от Майорка завърши феноменалния си сезон на клей. Той записа 22 поредни победи на червени кортове, в които загуби само два сета.Спечели титлите на турнирите Мастърс в Монте Карло, Рим и Мадрид и завърши с титлата в Париж, като стана първият в историята с "клей Шлем".Активът му на "Ролан Гарос" пък е 38 успеха и само една загуба.Надал взе 40-а титла в кариерата си, като 29 от тях са спечелени на клей, а само четирима тенисисти имат повече на червени кортове.

Сьодерлинг, който влезе в мача с две поредни победи срещу Надал, от утре ще се изкачи на шестото място в световната ранглиста. Робин е седмият швед, играл в Париж, но за втора поредна година си тръгна от битката за титлата победен. Той вече има четири загуби от шест мача срещу Рафа, въпреки че миналата година нанесе може би най-тежката загуба в кариерата на испанеца. Този сезон Сьодерлинг отново се представи блестящо и отстрани Федерер на четвъртфиналите.