понеделник, 25 юли 2011 г.

Колоездене, политика и още нещо...

Posted on 22:54 by Стоян Стойчев Вълчев

Вероятно вече се чудите какво е общото между колоезденето и политиката? На практика почти нищо. Дори в България политиката и в частност МФВС нямат почти никакви допирни точки, докато в редица европейски страни (нали все сме горди, че сме европейци) държавата подава ръка за развитието на този спорт. Но за да избегна нападките, че в България и без това няма пари, камо ли за спорт, ще спра дотук с темата за МФВС и помощта на държавата за спорта...

Тазгодишната обиколка на Франция беше една от най-вълнуващите. Интригата се държеше до последната седмица, като интригата се разплете в последния етап. За първото място основен фаворит беше Алберто Контадор (този може и да сте го чували), но той загуби голяма част от шансовете си с едно падане още в първите етапи. Така във фаворити се превърнаха Анди Шлек Франк, Шлек (да, знам че не сте ги чували и да, братя са) както и Кадел Еванс (може да сте го чули тези дни по новините). Анди пое водачеството в класирането в предпоследния етап, заемано преди това от Томас Воклер (и този не сте го чували...), който в този тур надмина себе си, но остана едва четвърти в генералното класиране. Постижението му е най-високо за французин до момента в Тура. В последния етап Кадел Еванс се представи феноменално и свали Анди от първото място.

Да се върнем към заглавието... Открих доста прилики между колоездачната обиколка на Франция и политическата сцена в България. Първата прилика безспорно е в харизмата и чара на победителите - Бойко Борисов и Кадел Еванс ( в дясно на снимката). Друг възможен паралел откривам в действията на братята Шлек, който през цялата обиколка се движиха заедно и "бдяха" над преките си конкуренти. Лесно е в мач с хендикап, така както действат БСП и ДПС на местните избори в голяма част от градовете.

Тази година за първи път се наблюдаваше и голяма пасивност, подобни действия предприемат и политическите сили в милата ни родина, относно обявяването на кандидатите си за президент. Тази година в тура имаше и голямо напрежение между състезателите, които нямаха желание да си помагат. Тук не смятам за нужно да разяснявам сходството. Томи Воклер бе лишен от място на почетната стъбличка заради треньора си, който го принуди да изкачва 10 км сам, съвсем по друг начин щяха да стоят нещата ако десницата не беше разцепена. О, пардон, имах предвид ако Томи беше дочакал основната група.

Ако не друго то с настоящата статия се надявам да съм предизвикал някакъв интерес към колоезденето. Или поне да съм ви подсетил, че на есен има избори на които е желателно да се гласува, най-малкото за да можете после да си мрънкате на воля, че са ви подвели или сте гласували за друг и той е щял да управлява по-добре... Знаем си ги оплакванията там сме най-силни, а някой кара колело!

Автор: Емилиян Чернев

No Response to "Колоездене, политика и още нещо..."

Leave A Reply