петък, 19 ноември 2010 г.

Една забравена легенда

Posted on 15:11 by Стоян Стойчев Вълчев


Вероятно не сте чували за него. Не е изрекъл "лети като пеперуда жили като оса", нито е отхапал ухото на Холифийлд. Но той е по-добър боксьор от Мохамет Али и Майк Тайсън. Как е възможно? Възможно е. Той се казва Роки Марчиано и е единственият бойсьор, който никога не е бил побеждаван. Роден е на 1 септември 1923 в Масачузец, САЩ. За 8 години на ринга има 49 срещи - победил във всички.
Дебютира през март 1947, когато е на 24 години. През 1951 Роки се изправя срещу легендарния Джо Луис и го нокаутира в осмия рунд. На следващата година се изправя срещу световния шампион в тежка категория Дърси Джо Уолкът - побеждава го в 13-я рунд, а срещата е определена като "борбата на годината" от "Ринг магазин". Победа след победа и стигаме до последния мач в живота на Роки Марчиано през септември 1955. Непобедимият излиза на ринга срещу легендата Арчи Мур и го побеждава в деветия рунд. След тази среща Роки се отказва тъкмо навършил 32 години. Причината е здравословен проблем в гърба. След края на спортната си кариера Марчиано се занимава с бизнес. Загива ден преди да навърши 46 години - на 31 август 1969 в катастрофа със самолет.
Много хора смятат, че Роки Марчиано е прототипа на Роки Балбоа - главен герой във филма "Роки". Това обаче не е вярно - прототипът на героя на Силвестър Сталоун е Чък Венпер. Ето това е живота на един Роки, който някои не бяха чували въпреки, че той значи изключително много за бокса. Следващия път когато гледате "Роки" навярно ще се сетите, че освен Роки Балбоа има един друг Роки, който никога не е бил побеждаван.

No Response to "Една забравена легенда"

Leave A Reply