сряда, 3 август 2011 г.

Борусия - скрития фаворит

Posted on 8:36 by Десислав Малинов

През пролетта, малко преди края на сезона, най-добрия играч на Борусия (Дортмунд) Нури Шахин обяви трансфера си в Реал Мадрид. Цял Дортмунд тъгуваше. Нямаше жълто-черен фен, който да не съжалява за напускането на Шахин. Всички свързани с футбола в Германия се питаха, ще успее ли младия тим на Юрген Клоп да се справи и без своя диригент. Днес този наглед сложен въпрос има един простичък отговор – ДА!

В Германия сезона още не е започна официално, но тенденцията вече се забелязва. Борусия играе страхотен футбол и без Шахин. Никой вече не говори за липсата на турския национал, феновете вече не тъжат за халфа, а отборът продължава да работи, като машина, все така добре.

Всички вече гледат напред. А приносът на Юрген Клоп е огромен. Той успя да научи младите си играчи да работят здраво и целеустремено, с поглед към бъдещето. В предсезонния турнир "Liga total! Cup", в нещастно загубения финал за суперкупата с Шалке, а и в мача от първия кръг за купата със Сантхаузен, жълто-черните показаха добре познатия си стил от миналия сезон.

Новото попълнение от Брюж Мориц Лайтнер изглежда вече се климатизира и свикна с играта на отбора. Другото именито попълнение Илкай Гюндоган от Нюрберг оставя много добри впечатления и средата на терена без него изгежа някак пуста.Марио Гьоце продължава с добрите си изяви и явно няма да се срине след големия си пробив. Кевин Гроскройц продължава да бяга така, като чели в него има вграден мини мотор. Защитата е Стабилна и без контузения сърбин Невен Суботич. Шинжи Кагава се завърна от дълга контузия и играе така както не го е правил отдавна. Явно на Германците всичко им се е получило много добре.

Но освен всичко хубаво което е останало от миналия сезон, останали са и недостатъците. Борусия доминира почти през цялото време, прави положения, положения, положения… Но сякаш улисани в играта голяма част от офанзивните футболисти забравят основното – топката да влезе във врата. Това е най-голямата слабост на Борусия. През миналия сезон жълто-черните създадоха 277 положения, а вкараха едва 67 от тях. И сякаш за да влоши положението още повече, дойде контузията на Парагвайския голмайстор Лукас Бариос. 26-годишния нападател се контузи в бедрото на финала на Копа Америка и беше изнесен на носилка. Според докторите не става въпрос за тежка контузия, но все пак острието ще бъде извън терена около месец.

Клоп има страшно много опции в средата на терена Бендер,Който всеки момент ще се възстанови от контузията си Гюндоган, 18-годишния супер талант Лайтнер, Кел, при нужда дори Перишич - все алтернативи с фантастични качества.

Определено слабата ефективност в атака не е единствения проблем, който стой пред Клоп. Има още много неща за доизпипване. А Колп е перфекционист и няма да е доволен докато отбора не стане перфектен. Защото пред него стоят нови предизвикателсвта, Шампионска лига и защита на титлата. Въпреки че Борусия още не е сред фаворитите за титлата, определено след началото на сезона ще стане.

No Response to "Борусия - скрития фаворит"

Leave A Reply