петък, 21 октомври 2011 г.

Интервю с Иван Капралов

Posted on 11:26 by Стоян Стойчев Вълчев

Организация ПР-СИ & ЧОЧО питат:

- Защо искате да сте кмет на Община Шумен, г-н Капралов?

- Това е интересен въпрос. Затова в предизборната кампания няколко пъти обяснявах, че от всички единадесет кандидата за кмет само трима са намерили своя си сериозен отговор на този въпрос. През последните десет години бавно и полека се подготвях да поема тази отговорност. Честно съм заявил претенцията си. Днес се чувствам готов. Имам достатъчно идеи за града и си мисля, че сега е времето те да бъдат реализирани. С една дума искам да стана кмет на Шумен, защото съм се готвил за това, имам добър план за развитието на Десетия град и се чувствам готов да работя тази работа.

- Какво може кметът?

- Може да взема решения, които осигуряват публичните услуги. Необходимо е да осигури достатъчно публични услуги, като количество и качество. Може да създава условия, за да се развива добър бизнес, което пък от своя страна ще доведе до разкриването на нови работни места. Може да организира работата в Общината така, че всеки гражданин, явил се пред администрацията да получи обслужване, а не поредния сблъсък с властта. Кметът може да даде кураж на града и неговите граждани!

- Какво не може кметът?

- Кметът, както го видяхте и в самата кампания, не може много неща, които в момента вълнуват хората. В кампанията трябваше да обясняваме, че кметът директно не може да открива работни места, не може да повишава пенсиите на хората, не може да гарантира, че работодателите ще дават заплатите на хората си навреме. В тази връзка трябва да престанем с мисленето за кмета като за старшината в ротата, на когото като имаш някакъв проблем му се обаждаш и той решава всичко. Кметът има различни правомощия, които са разрешени от закона и е хубаво като граждани да знаем какво точно може да направи той за нас, за да центрираме това, което искаме от него, за да не се размива отговорността. Всъщност най-важното от този въпрос е да кажем, че кметът не е всичко в този живот, той не може много неща, но тези неща, които трябва да прави по закон, ние имаме правото да ги изискваме.

- Какво може Иван Капралов като кмет?

- Забелязвате ли като ПР-ри, че не казвахме: „Иван Капралов знае и може”. За мен това е много важно, важен нюанс в посланието ни. Далеч не съм от хората, които се самозабравят. Далеч съм от мисълта, че на 39 години знам и мога всичко в този живот. Но „Знаем какво може” е честното послание към хората, защото аз мисля, че за десетте години работа като общественик и журналист, много хора в града разбраха, че могат да ми се доверят. Да ми поставят конкретна задача, която аз да изпълня коректно и да им дам съответния отчет. Твърдя, че хората в Шумен знаят какво мога да направя и мисля, че те си представят ясно какво мога да направя като кмет.

- Кое е мястото, което първо бихте променили, ако станете кмет?

- Хубав въпрос, но ще си запазя правото да кажа две места. Първото място, което се нуждае от спешна промяна бе продиктувано и в хода на кампанията. До три седмици мога да реша въпроса с парното отопление на училището в Тракийския квартал и на двете детски градини там. Това е първото, което трябва да направим, защото отоплителният сезон вече трябваше да започне, а неуредиците в общинската „Топлофикация – Шумен” заплашват това да не се случи. Второто място, което бих променил е и символичен жест, изразяващ желанието ми да приложим малки политики за благоустрояването на града. Затова бих махнал слънчевия часовник пред сградата на Окръжния съд. Бих променил това знаково място за централната част на Шумен. Третото място е малко по-обширно. Вече казахме, че искаме да ревизираме програмата за преасфалтиране на улиците. В рамките на това твърдим, че беше задължително да се реализира идеята за велоалеи в града. Глупаво е да влагаме толкова пари в улиците и да пропуснем момента да начертаем велоалеите. Сега му е времето. Ето три неща, които още от първия ден трябва да започнем да правим.

- Мястото, което бихте съхранили в Шумен?

- Със сигурност си мисля, че трябва да съхраняваме знаковите места за Шумен. Градската градина, парк „Кьошковете” и Шуменското плато.

- Защо заложихте на нас, а не на някоя утвърдена ПР-агенция?

- Не, напротив, аз заложих на специалисти. Категорично смятам, че избрах специалисти в тази област. Друго обаче, бе по-важно за мен. Когато се занимавам с обществена работа, си поставям за цел не толкова крайния резултат, а желанието да си градивен в самия процес. Ние не правим предизборна кампания, за да облепяме града с плакати. Плакатите са средство, за да отправим нашето послание. Смятам, че да работя с вас първо беше удоволствие, второ, че по този начин си изпълнявам онзи друг ангажимент да ви показвам нещата практически. Много добре си спомням, когато за първи път ви поканих да участвате в предизборната кампания. Единственото, което ви обещах е, че ще видите изборите отвътре и ще научите много неща. Силно се надявам това да е така. За тридесет дни вие преживяхте неща, които нямаше как един млад човек да преживее в университета. За мен това беше възможност да влезете в реална битка. Да проверите дали една хрумка в ПР-а работи или пък не. Нека сравним това със стореното в другите щабове и ще преценим кой е градил нещо през изминалия месец. Според мен ние създавахме, сиреч победихме в тази кампания.

- Последни изречения към шуменци в тази кампания?

- Да направим Десетият град добро място за живеене, което означава да гарантираме достатъчно публични услуги като количество и качество, да ги запазим, за да може да ги развием. Да гласувате с №38 в неделя е умния избор. Така ще подкрепите кандидата, когото харесвате. В случай, че нещо се обърка и не стигна до балотаж пак ще имате възможност да гласувате против кандидата, когото не харесвате.

No Response to "Интервю с Иван Капралов"

Leave A Reply