неделя, 24 февруари 2013 г.

Аз да кажа

Posted on 15:31 by Стоян Стойчев Вълчев

  Нагледах се и се наслушах на доста глупости в последните дни. Почвам по точки, дано прочетете и осмислите всичко, което ще нахвърля.
1. Протеста от 24.02.2013 година в Шумен.
Бях там - чух, видях, помислих и сега искам да коментирам. Чух ясно лидера на протестиращите да казва, че трябва да се премахнат всички монополисти - енерго разпределителни дружества, ВиК, мобилните оператори и чуждите банки. Също чух призиви, че прокурорите ни били много. Почвам по ред:

Енерго разпределителните дружества трябва да се контролират от един конкретен орган - ДКЕВР. За тези които не знаят това е Държавна Комисия за Енергийно и Водно Регулиране. Поискано, бе да се развалят договорите с тях и да им се отнеме лиценза. Някой знае ли какви неустойки трябва да плати държавата, сиреч ние, за да развалим тези договори - милиарди. Който ги има нека ги даде.

ВиК - тук не разбрах, какво точно се иска и не съм особено компетентен, така че ще си замълча

Мобилните оператори и чуждите банки - та те не са монополисти!!! Монополист е не голяма фирма или корпорация, а организация, която е единствена на пазара и няма никакъв вариант да избереш същата услуга от друга компания (пример за това са енерго разпределителните дружества). А призиви за изгонване на чуждите капитали е меко казано смехотворен - цял свят върви към глобализация и падане на граници, само ние на опаки. Пълно безумие.


Прокурорите - това са държавни обвинители - колкото по-малко толкова повече престъпност - схващате ли?


2. Искане за промяна на конституцията на Република България.
Това в дясно е действащата конституция, искам да я видите добре, преди да тръгнете да я променяте. Не знам колко от вас са я чели, тя е 50 странички малък формат(тетрадка) и отнема най-много час, за да изчетете написаното вътре. За да я разберете, осмислите и разтълкувате понякога са нужни години. Не може едни хора, събрани в една кръчма, да искат да променят конституция писана от едни от най-умните хора в България подобно нещо просто е смешно и нелепо. Чух доста безумия и само едно конкретно нещо - промяна на член 69. Отваряме и четем: "Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание." За тези, които са съгласни това да се промени давам пример. Аз съм против строежа на АЕЦ Белене. Гласува се в народното събрание да се строи ли АЕЦ Белене и няколко народни представители гласуват "за", ако променим този член аз мога да ги съдя. Схващате ли защо не трябва да се променя?


3. Искате гражданска квота във всички регулаторни органи. Кои ще да са тези граждани? И въобще как си го представяте? Та ние от 3 000 човека не можем да излъчим 1, който читаво да отстоява интересите ни. Някой е избрал Валери Младенов, срещу който нямам нищо против, вероятно е кадърен човек, но не можеш пред 3 000 тълпа в която има много възрастни хора и деца да употребяваш думичките "нагъзени" и "лайна" - не е редно. Също не е редно от същата тази трибуна да говориш и разграничаваш събралите се граждани по произхода им и да казваш, че циганите били еди си какви - не е уместно. В тълпата имаше хора с български, турски и цигански произход и ако ти държиш да си легитимен представител на всички и да представляваш тази обществена маса, не можеш да говориш против едни или други. Също не е редно да казваш, че всички народни представители (демек депутати) са комунисти - на това му викат клевета.

Мислете хора! Три пъти мерете - един път режете!

No Response to "Аз да кажа"

Leave A Reply