четвъртък, 10 май 2012 г.

Ултрасите в Полша

Posted on 13:24 by Стоян Стойчев Вълчев


През 60-те и 70-те години на 20 век се заражда феномен, наречен по-късно „английска болест”. Става въпрос за футболни фенове, които прекрачват границата на обикновенната страст към любимия клуб и превръщат любовта си в мания. Тези фенове, или както още са известни – „ултраси” са крайно отдадени на футболния клуб, който обичат и бранят името му с всякакви средства. 
Ултрасите на Лех (Познан) в действие
Най-изявените ултраси в Европа безспорно са тези в Полша. Там футболния фанатизъм придобива нови измерения и феновете са готови на всичко за да се наложат над противниковата агитка.Битката отдавна е излязла от стадионите и се е разпростряла на всички нива, но за това по-късно. Нека погледнем историята.
Както в повечето страни от бившия соц. лагер и тук авторитарния режим е оставил своя отпечатък върху хората. До падането на режима запалянковците са сред най- ревностните му противници. Стадионите са място, където привидно свободно можеш да изразиш позициите си, но действителността е доста по-различна. Много от ултрасите са били съдени и са излежавали присъди в тежки условия. Въпреки режима, привържениците на полските футболни клубове винаги са имали възможност да подкрепят отборите си с всякакви средства. Още в края на 70-те и началото на 80-те те възприемат италианския модел на подкрепа. По стадионите се появяват първите знамена, шалове, измислят се песни за отбора по известни поп и рок мелодии.
Много скоро малки групички започват да се държат непристойно, да търсят съприкосновението с органите на реда, поведението им често е отвъд границата на закона.  Това са групи, които възприемат и модела на английското хулиганство – насилието и конфликтите са поставени пред подкрепата от трибуните. Друга причина, която изтъкват местни специалисти в областта на футболното хулиганство е, че с падането на социализма си отива и грижата за младото поколение, както и контролът върху него. Бичът на безработицата ражда агресивни мъже на по-зряла възраст.
Хореография на Висла Краков
Още в края на 80-те и особено през 90-те като центрове на футболното хулиганство в Полша се утвърждават Варшава, Гданск, Лодз и Краков. Групировките зад отборите на „Легия” (Варшава), „ЛКС Лодз”, „Видзев”, „Полония”, „Висла”, „Краковия”, „Легия” (Гданск) и „Лех” (Познан) са натрупали толкова „опит” в насилието, колкото никоя друга фракция в Европа. Не е тайна, че в момента полските отбори са най-нежеланият съперник от европейските фенове в турнирите за Шампионската лига и Лига Европа. Крайните полски ултраси могат да „преминат” през всеки и през всичко и въобще не се замислят за последствията. Хулиганските армии на клубовете от бившата соцстрана често надхвърлят хиляда души. Нахлуването на терена за бой между агитките, опустошаването на обществени заведения и транспорт се приемат за нормално ежедневие.
 Ядрата от хард фенове са отявлени привърженици на нацизма. До скоро знамена с пречупени и келтски кръстове неизменно присъстваха на двубоите на „Легия” (Варшава), „Висла” Краков и „Лех”. Крайните поддръжници на „Легия” (Гданск) пък скандират „по дърветата, вместо листа, ще висят комунистите”.
От друга страна, в Полша приятно впечатление прави тенденцията Support your local team – подкрепата за местните клубове с малко успехи е наистина впечатляваща.
Полша е единствената страна в Европа, в която съществува хулиганска лига. Тя се ръководи от спортното списание „To My Kibice”. Класирането в нея се определя от броя на спечелените битки с вражески фракции и с полицията. Повечето ултраси в Полша тренират различни бойни изкуства за да са напълно подготвени за срещи с други фенове. Това е напълно достатъчно за да разберете, какви измерения е придобил футболния фанатизъм на феновете в Полша.
В същото време положението с националния отбор на Полша е малко по-различно. Феновете, като че ли са постигнали някакво примирите и за разлика от нашите запалянковци там всички застават зад националния тим. И макар че на трибуните всички изглеждат единни, преди и особено след двубоите враждуващите лагери си спретват сериозни мелета. Т.нар. „Коалиция” обединява крайните ядра на двете „Легии”, „Висла”, „Видзев”, „Сласк”, „Погон”, „Заглебие”. В другия лагер - . „Троица”, се обединяват ултрасите на „Лех”, „Арка” и „Краковия”. Сами за себе си действат крайните фракции на „ЛКС” Лодз. Групировките в горните две коалиции са непримирими врагове по време на срещите от шампионата, но дойде ли време за националния отбор, ситуацията се променя. Естествено, някои от най-непримиримите врагове остават в различни лагер, но като цяло може да се твърди, че около мачовете на Дружина полска клубните различия са загърбени в името на националния интерес.

No Response to "Ултрасите в Полша"

Leave A Reply