петък, 12 ноември 2010 г.

Червените макове

Posted on 13:40 by Десислав Малинов

Наезнам дали сте обръщали внимание, но последните седмици повечето британци носят изкуствено червено цвете на реверите си. Публични личности от острова, като Принц Чарлз,хората от британската камара на общините, журналистите от BBC и дори футболните треньори се кичат с това странно малко червено цвете. Това предизвика любопитството ми и реших да се поразровя тук там за да разбера за какво аджаба всички носят това изкуствено цвете.
Оказа се че в британската общтност (англичани, канадци, австралийци и др.) е традиция в началото на ноември да се носи изкуствен мак на ревера. Това се прави за почитане на загиналите войници през първата и втората световна война. Обикновенно цветята се носят до 11 ноември, така наречения ден на ветераните( или Poppy Day )

Защо е макът избран за символ на възпоменание за загиналите във войните? Макът е международен символ на загиналите във войните.
Има записи на кореспондент, който по време на Наполеоновите войни пише за това как макове израстват над гробовете на войниците в областта на Фландрия (Франция)
След края на първата световна война една американка която работела във столова за бедни Мона Майкълза пръв път започнала да носи мак в памет на милионите загинали на бойното поле. През ноември 1921г. първите макове започнали да се появява и в Канада и другите страни от британската общтност.
Всяка ноември, милиони макове цъфтят в Канада и Британия. Те цъфтят по саката, роклите и шапките на почти половината население на Британия и цъфтят там повече от 80 години. Макът е символ,който хората използват за да покажат, че те помнят онези, които са били убити по време на войните и мироопазващи операции, в който Британия е участвала.

1 Response to "Червените макове"

Leave A Reply