сряда, 10 ноември 2010 г.

Бира

Posted on 11:51 by Стоян Стойчев Вълчев

Най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света е бирата. Тя се роизвежда от преваряването и ферментацията на нишесте, получено от зърнени култури - най-вече малцов ечемик, но е възможна и употребата на пшеница, царевица или ориз. За ферментацията спомага ферментационна мая. Бирата се ароматизира с хмел, който придава горчивия и вкус и действа като консервант.
Предполага се, че бирата датира от деветото хилядолетие преди Христа и е вписана в исторически документи от Древен Египет и Месопотамия. Ранните шумерски писания съдържат препратки към бирата, а молитвата към шумерската богиня Нинкаси , известна като "Химн на Нинкаси " служи едновременно както за молитва, така и като метод за запомняне на рецептата за производство на бира. Жените произвеждали бира в домовете си и я продавали - по този начин изкарвали допълнителен доход за семействата си. Около 7 век след Христа бирата започва да се произвежда и продава в много манастири в Европа. По време на Индустриалната революция производството на бира се променя от изцяло ръчно към автоматизирано и по този начин, до края на 19 век производството на бира в пивоварните измества домашното.
Умерената употреба на бира, намалява риска от сърдечни заболявания, като сърдечен удар или инфаркт. През 2005 година изследване на японски учени открива, че нискоалкохолната бира има силно противораково въздействие. Друго изследване потвърждава благоприятното въздействие върху сърдечната система. Бирата е изключително приятна напитка която обаче трябва да се консумира с мярка. Една бира комбинирана с порция пържени картофки и приятна компания е идеалния завършек на тежък ден. Ето и някои световноизвестни цитати за бирата :

„24 бири за всеки случаи.24 часа на ден.Съвпадение?” - Стивън Райт

„Добре мозък ,аз не те харесвам и ти не ме харесваш.Нека да приключим с това.Сега мога да се върна и да те убия с бира.” - Хоумър Симпсън

„Бирата има хранителна стойност,но храната няма бирена стойност.” - Анонимен но очевидно мъдър човек

„Бирата е доказателство ,че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи.” - Бенджамин Франклин

"Обикновено имам нужда от една бира, за да пусна мотора." (става въпрос за писане) - Норман Мейлър, американски романист

"Освен футбола и бирата, има още много неща, които обичам." - Жак Ширак

"Добрите мъже пият добра бира." - Хънтър Томпсън

No Response to "Бира"

Leave A Reply